E-hääletus läbi, ent tulemus selgub pühapäeval

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori vallavanem Lauri Luur soovib vältida enne rahvaküsitlust üht- või teistpidi agitatsiooni.
Tori vallavanem Lauri Luur soovib vältida enne rahvaküsitlust üht- või teistpidi agitatsiooni. Foto: Urmas Luik

Läinud südaööl lõppes rahvaküsitluse kolm ööpäeva kestnud e-hääletus, kus Tori vallavalitsus päris seitsme linnalähedase asula elanike arvamust Pärnu koosseisu ülemineku kohta.

Siiski ei avalda Tori vallavalitsus elektroonse hääletuse tulemusi enne pühapäeva õhtut ehk varem, kui suletakse küsitluspunktid. Hääletuspunktid, mida on kaks, ootavad oma meelsust avaldama pühapäeval, 25. novembril 10–18. Üksnes e-hääletusel osalejate arv tehakse teatavaks tänase päeva jooksul.

Vallavanem Lauri Luur põhjendas, et ennatlikult avaldatud andmed võivad lõpp- tulemust mõjutada. “Me tahaks vältida, et kui keegi näeb vahepositsiooni, hakkaks agitatsioon üht- või teistpidi peale,” selgitas ta, lisades, et iga inimene peab seisukoha ise kujundama.

Luur kõneles, et rahva arvamuse väljaselgitamine pole kuidagi reguleeritud, seega ei ole aktiivne agitatsioon otseselt keelatud. Riigikogu ja kohaliku omavalitsuse valimiste reeglid rahvaküsitluse puhul tema teatel üks ühele ei kehti.

Riigi valimisteenistuse juht Priit Vinkel kinnitas, et rahvaküsitlused ei allu samadele reeglitele, mis on kirjas valimisseadustes. Juhinduda tuleb kohaliku omavalitsuse ja volikogu otsusest.

Siiski ei avaldata riigikogu ega kohaliku omavalitsuse valimistelgi elektroonse hääletuse tulemusi keset valimiste nädalat. Avalikustatakse üksnes hääletanute arv, mitte sisu. Häälte kindlakstegemist ja avaldamist alustatakse valimispäeval pärast seda, kui kell 20 on viimane jaoskond suletud. “Sisu me isegi ei tea, see tehakse kindlaks alles pühapäeva õhtul,” ütles Vinkel.

Vinkli sõnutsi on päris õige märkus, et e-hääletuse tulemuse avaldamine enne valimispäeva võib mõjutada neid inimesi, kes veel pole häält andnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles