Vaadake, kes pärnumaalastest kandideerivad riiklikule kultuuripreemiale

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Paavo Järvi Pärnu muusikafestival orkestriproovi juhatamas.
Dirigent Paavo Järvi Pärnu muusikafestival orkestriproovi juhatamas. Foto: Mailiis Ollino

Riiklikule kultuuri elutööpreemiale kandideerib tänavu kaks ja aastapreemiale kolm pärnumaalast või Pärnumaaga seotud kultuuritegelast.

64 000 euro suurusele kultuuri elutööpreemiale esitati pikajalise väljapaistva loomingu eest dokumentaalfilmide režissöör, stsenarist ja operaator Mark Soosaar. Tema hindas preemiavääriliseks Eesti rahvusringhääling.

Mark Soosaar viimase Pärnust väljunud rongi sõitu kajastamas.
Mark Soosaar viimase Pärnust väljunud rongi sõitu kajastamas. Foto: Urmas Luik

Endla teater ja Eesti lavastajate liit esitasid elutööpreemiale lavastaja ja teatripedagoogi Ingo Normeti, kes töötas Pärnu teatris aastatel 1969–1991. Esmalt oli Normet Pärnus lavastajaametis, hiljem peanäitejuht.

Lavastaja ja teatripedagoog Ingo Normet.
Lavastaja ja teatripedagoog Ingo Normet. Foto: Ants Liigus

Kokku esitati elutööpreemiale 38 kandidaati ja välja antakse kolm preemiat.

Kultuuri aastapreemiale kandideerib Pärnust tuule tiibadesse saanud kunstnik Jaak Visnap, kelle esitasid SA Kihnu Kultuuriruum ja kunstnik Raul Meel. Visnapit soovitakse tunnustada “EV 100” puhul kunstikogumiku ja -projekti “Vabadus 21. sajandil” ellukutsumise, vedamise, teostamise ja populariseerimise ning kümme aastat Kihnu kunstilaagrite korraldamise eest.

Kunstnik Jaak Visnap Kihnu saarel.
Kunstnik Jaak Visnap Kihnu saarel. Foto: Silvia Paluoja

Aastapreemiale estitatud kunstnik Flo Kasearu märgiti ära tema isikunäitus “Varjupaiga festival” Pärnu naiste varjupaigas, näitus “Aia auk” Temnikova & Kasela galeriis ja näitus “Vana-vana-vana-vana-paberinirk” Koidula muuseumis. Kasearu esitas preemiale Eesti kaasaegse kunsti arenduskeskus.

Kunstnik Flo Kasearu Pärnus Koidula muuseumi ees.
Kunstnik Flo Kasearu Pärnus Koidula muuseumi ees. Foto: Mailiis Ollino

Tihedalt suvise Pärnu muusikaeluga seotud maestro Paavo Järvit soovitakse tunnustada Eesti interpretatsioonikunsti maailma tipplavadele viimise, Eesti muusikakunsti tutvustamise ja propageerimise eest maailmas. Järvi esitas preemiale ajakiri Muusika.

Dirigent Paavo Järvi.
Dirigent Paavo Järvi. Foto: Urmas Luik

Möödunud aasta silmapaistva loomingu eest laekus 51 esildist. Viis 9600eurost aastapreemiat antakse mullu avalikkuseni jõudnud väljapaistvate loominguliste saavutuste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles