Seakasvatust hoiab üleval käputäis farme (1)

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Lõpe Agro Kihlepa seafami väraval on bioohutusnõuete infotahvel ja värava taga desovann.
OÜ Lõpe Agro Kihlepa seafami väraval on bioohutusnõuete infotahvel ja värava taga desovann. Foto: Mailiis Ollino

Pärnumaal on jäänud seakasvatusse vaid üks suurtootja – see on OÜ Lõpe Agro, mille Lõpe farmis on 6000 ja Kihlepa farmis 2800 ruigamit. Uute piiride järgi Pärnu linna Kihlepa külla jäävat farmi tabas tunamullu suvel katastroof, kui seal tuli seakatkuohu tõttu hukata 3400 kärssnina. Maavanem kehtestas farmi ümber ettenähtud ohu- ja järelevalvetsooni ning alles läinud suvel võidi Kihlepa võilillekollane laut taasasustada.

Peale nende kahe farmi loetleb veterinaar- ja toiduameti Pärnu keskuse juhataja Raivo Mogilnõi ühe käe sõrmedel Seliste ligemale 100 notsuga ja paar väiksemat 10–20 koduseaga sigalat ja nimetab, et Lääneranna vallas kasvatab keegi kahte metssiga kõiki bioohutusnõudeid järgides.

Aafrika seakatk on kas tasapisi taandumas või hakkavad metssead ­otsa saama, kuigi kättejõudnud veebruari lõpuks näeb keskkonnaagentuur ette küttimismahu, misjärel peaks igas jahipiirkonnas jääma arvestuslikult üks isend 1000 hektari kohta.

Tänavu on olnud kogu riigis 25 katkuleidu. Pärnumaal tuvastati viimane leid sel nädalal, kui laborivastusest selgus, et Pärnu linnas Rammuka kandis tabatud üle kahe aasta vanuse metsanotsu antikehad on positiivsed ehk ta on nakkushaige.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles