Endise linnaarhitekti kuju kallal tarvitati jõudu

Pärnu Postimees
Copy
Olev Siinmaa skulptuuri on taas rüüstatud.
Olev Siinmaa skulptuuri on taas rüüstatud. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Täna märkas Pärnu Vallikäärus jalutanud pärnakas, et tundmatule vandaalile on ette jäänud sealne skulptuur ja taiese nimi on rikutud.

Vallil asuva Olev Siinmaa skulptuuri küljest oli “jalutama” läinud kuulsa arhitekti perenimest mitu tähte.

Info monumendi lõhkumisest jõudis linnavalitsusse paar nädalat tagasi. Millal kellegi kuri käsi Siinmaa nimest tähed maha rebis, ei ole küll täpselt teada, aga arvatavasti juhtuski see mõni nädal tagasi.

Uued tähed on tellitud ja loodetavasti saavad need lähiajal, kõige varem järgmise nädala jooksul, omaaegse Pärnu linnaarhitekti mälestusmärgile paigaldatud.

“Tähed on valmistatud roostevabast terasest. Paraku ei ole neid ettevõtteid, kes sellist erilahendusena valmivat tööd teeksid, Eestis väga palju. Seetõttu võtabki tähtede valmistamine ja kättesaamine aega,” selgitas Pärnu linnavalitsuse kommunikatsioonispetsialist Anu Villmann.

Varem ei ole sellelt mälestusmärgilt tähti lahti rebitud. Küll aga on kesklinnas lõhutud Gustav Fabergé monumenti, millel tehti katki pronkskuju juurde kuuluv laud.

Vandaalitsetud on ka Alevi kalmistul vabadussõja monumendi kallal, siin-seal on mälestusmärke soditud.

Õnneks on tegemist olnud harvade juhtumitega ega saa öelda, et Pärnus massiliselt avalikke skulptuure või mälestusmärke rikutaks või koguni lõhutaks.

Seetõttu ei ole ühegi monumendi juurde seni spetsiaalselt mälestusmärgi valvamiseks turvakaamerat paigaldatud. Iseseisvuse väljakul on küll turvakaamera, mille vaatevälja jääb Eesti iseseisvuse väljakuulutamise mälestusmärkki.

Olev Siinmaa sai Olev i nmaa.
Olev Siinmaa sai Olev i nmaa. Foto: Mailiis Ollino
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles