Jõulupuu, 100aastane sünnipäevalaps ja luksustoad – päev töövarjuna

Copy
Pärnu Postimehes toimetuses olid tänasel töövarjupäeval ajakirjanike töövarjuks Nele Leit-Teetlaus, Laura Peetris ja Kendra Rosenberg.
Pärnu Postimehes toimetuses olid tänasel töövarjupäeval ajakirjanike töövarjuks Nele Leit-Teetlaus, Laura Peetris ja Kendra Rosenberg. Foto: Mailiis Ollino

Täna hommikul võisid Pärnu Postimehes tööpäevaks valmistuvad töötajad märgata kolme tütarlast kontoris põnevil ilmega ringi vaatamas. Peatoimetaja tutvustas neid kõigile kui töövarje. Sellele järgnesid mõistvad noogutused ja soojad naeratused.

Juba 23. aastat korraldatakse Junior Achievement (JA) Eesti ettevõtmisel töövarjupäeva, mis annab võimaluse mõne ametiga lähemalt tutvuda. Sel nädalal piiluvad ametlikult teistsugusesse töömaailma 393 inimest kõikjal Eestis. JA Eesti direktori Kersti Loori sõnutsi muutub see variant aina populaarsemaks ka täiskasvanute, mitte ainult noorte seas.

Tänu algatusele "Tagasi kooli" saab nüüd varjutamiseks hõlpsasti kohta broneerida internetiski. Ka omal algatusel varjutamiseks paika leida pole sugugi keeruline, mistõttu napib JA Eestil andmeid, kui paljud Pärnumaal seda varianti kasutavad. Selleks kogutakse infot koolidest alles hiljem. Loor lisab aga, et kogu aasta jooksul käib töövarjuks mitu korda rohkem – üle 3000 huvilise.

Menukaimate varjutatavate elukutsetena loetleb Loor üles meediaga seonduvad, sealhulgas sotsiaalmeediakangelased, aga ka kõikvõimalikud STEM-ametid (ingl science, technology, engineering, maths ehk teaduse, tehnoloogia, inseneeria ja matemaatikaga seotud ametid) ja IT-valdkonnaga seonduva. Eraldi programm "Töövarjupäev kroon" annab lisaks võimaluse piiluda edukaimate ja tuntuimate Eesti juhtide-poliitikute argipäeva. Nad on aga suuresti vaid Tallinnas ja Tartus.

Nii saavad selle artikli autorid julgelt väita, et Pärnu Postimehe toimetust võib pidada parimaks kohaks, kus suvepealinnas töövarjuks käia. Saanud esmalt hommikuselt koosolekult ülevaate, millega toimetuses päeva jooksul tegeldakse, veetis Kendra Rosenberg terve päeva reporteriga nii Virtsus kui ka Lihulas, kus intervjueeriti 100aastast ja palju teisigi. Laura Peetris ja Nele Leit-Teetlaus said minna kaasa ajakirjaniku ja fotograafiga, et näha, kuidas jäädvustati jõulukuuse saabumine linna ja koguti infot valmiva artikli jaoks hotellisviitidest. Hiljem aga istuti laua taha, et ise uudisloo kirjutamist proovida.

Päeva lõpuks polnud naeratused kuhugi kadunud ja tekkinud oli märksa kindlam tunne, mõeldes tulevikule. Soovitame töövarjutamist soojalt kõigile teistele noortele ja miks mitte täiskasvanutelegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles