Soomaa rahvuspargi külastajate arv kasvas aastaga kümnendiku võrra

Copy
Mullu kasvas Soomaal Riisa õpperaja külastajate arv.
Mullu kasvas Soomaal Riisa õpperaja külastajate arv. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Huvi riigimetsa majandamise keskuse (RMK) puhke- ja kaitsealade külastuskohtade ja sealsete sündmuste vastu aina kasvab.

Soomaa rahvuspargis kerkis külastuste hulk läinud aastal 99 100ni (2018. aastal oli see 89 800). Mullu kasvas Riisa ja Öördi õpperaja ning Kopraraja külastuste hulkki.

Kõige populaarsemad külastusobjektid Pärnumaal olid mullu Rannametsa-Tolkuse (36 400 külastust) ja Riisa õpperada (24 700).

“Peamiselt on arvu suurenemine tingitud asjaolust, et 2018. aastal oli Riisa õpperaja kasutamine osal hooajast rekonstrueerimistööde tõttu piiratud,” põhjendas RMK külastuskorralduse osakonna juhataja Marge Rammo.

Alanud aastal plaanib RMK koostada Rannametsa-Tolkuse õpperaja ja Rannametsa vaatetorni rekonstrueerimise projekti, uuendada 500 meetril Nigula raba õpperada, samuti Lemme telkimisala kuivkäimlaid ning Matsiranna telkimisala ja Kolga õpperaja külastustaristut.

Kogu Eestis kasutati RMK pakutavaid metsapuhkuse võimalusi mullu 2,6 miljonit korda.

“Rõõmustav, et nii suur hulk inimesi eelistab välisreisi asemel Eestis puhata, mis on väga keskkonna- ja kliimasõbralik tegu,” lausus Rammo.

Riigi kõige käidumad puhkealad olid mullu Peipsi põhjaranniku puhkeala (sealhulgas Oru park, 294 900 külastust), Tallinna ümbruse puhkeala (sealhulgas Keila-Joa park, 237 600 külastust) ja Nõva puhkeala (221 100 külastust).

Populaarsemateks kaitsealadeks osutusid Lahemaa (228 200 külastust) ja Soomaa rahvuspark (99 100), kus külastatavus tõusis võrreldes üle-eelmise aastaga. Palju käidi ka Viru raba õpperajal (48 200), Taevaskodade matkarajal (59 400) ja Rannametsa-Tolkuse õpperajal.

Külastuskorralduse tegevuseks kulus mullu kokku 6,5 miljonit eurot (2018. aastal 6,4 miljonit), mida kasutati näiteks RMK puhke- ja kaitsealade taristu korrashoiu tagamiseks, maastiku seisundi säilitamiseks, külastuse suunamiseks ning külastuskeskustes toimuvate loodusteadlikkust edendava tegevus korraldamiseks.

Erilist rõhku pandi looduses liikumise võimaluste parandamisele. Näiteks valmis mullu linnusõpru rõõmustav Kabli õpperada.

Eri etappides tööd jätkuvad sel aastal 13 objektil.

RMK 15 külastuskeskuses, Sagadi metsamuuseumis, Elistvere loomapargis ja kolmes loodusmajas korraldati eelmisel aastal 1997 loodusteadlikkust edendavat programmi, milles osales 49 417 huvilist. Õppe-, matka- ja teabepäevadel osales aga ligikaudu 300 000 huvilist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles