Video ja galerii ⟩ Püssimees raputas kogukonda nagu ei miski muu (10)

Copy

Pühapäeva hommikul Lihulas ei reetnud esmapilgul miski, et sealt oli öösel üle käinud kuulirahe ja alles mõni tund tagasi lõppenud mastaapne politseioperatsioon. Harvad läbisõitjad nautisid tanklas hommikukohvi, teeäärses taluhoovis võttis vanahärra pingil päikest. Kes oskas aga märke otsida, neid leidis: sisseküntud teeperved, kõveraks sõidetud liiklusmärgid, auku sõidetud tanklasein, ümbruskonnas saalivad kriminalistid ja lõpuks liivasegused verepritsmed kruusateel. Kõik jäljed viisid Valuste külla.  

Kaks inimest surnuks tulistanud ja kolme haavanud tallinlane Mikk Tarraste raputas väikest kogukonda nii, nagu keegi pole seda enne teinud.

“Kõik püssipaugud olid sellised, mille järel käis litakas. Said aru, et möödalaske ei ole. See võttis päris jahedaks,” rääkis Jaan, kelle kodu kõrval metsatukas eile õhtul kella kümne paiku sündmused kulmineerusid.

Jaanile tuli sõbralt, kes sündmuste käiguga paremini kursis oli, kõne, et ta perega kodunt lahkuks. Oli teada, et tulistaja põgenes politsei eest tema kodu lähedale metsa. Magamata öö veedeti mujal. Pere ei julgenud oma koju naasta, sest spekuleeriti kaasosaliste üle. “Siiamaani on uskumatu, et selline asi meil siin juhtus,” lausus Jaan.

Alari oli kodus, niitis muru ja küttis sauna. Tema elab umbes poolesaja meetri kaugusel kohast, kus tulevahetus toimus. “Mingi täristamine käis, arvasin, et äkki õppused. Midagi nii hullu ei oska ju kahtlustada,” märkis ta.

Laupäevaõhtused sündmused toimusid poolesaja meetri kaugusel Alari kodust. 
Laupäevaõhtused sündmused toimusid poolesaja meetri kaugusel Alari kodust. Foto: Lilli Tölp

Alaril olnud plaan minna mööda Tuudi – Raudtee teed endale saunavihta tooma. “Aga kiirabi oli selle tee peal, tagurdas suure hooga välja. Algul mõtlesin, et teeb mulle teed, aga keerasin ikka kõrvale ja läksin teist teed,” meenutas mees. “Ma oleksin võinud sõita otse sündmuste keerisesse ja olla ka üks nendest, kes kuuli said.”

Nagu oli valel ajal vales kohas hukkunud Ülle Heinver abikaasa ja kolme lapselapsega. Ei ole teada, kust nad oma beeži Žiguliga tulid ja kuhu teel olid, kuid kohalikud teavad rääkida, et seda teed, kus laskmine toimus, sõitnud nad tihti. Naine oli kohaliku apteegi juhataja ja Lihula gümnaasiumi direktori Siret Kesküla ema.

Roolis olnud mees ei saanud raskeid vigastusi ja on kodusel ravil. Vanavanematega autos olnud kolme- ja viieaastane laps on haiglas raskes seisundis. Üheksa-aastasega oli kõik korras.

“Me ei olnud just sõbrannad, aga teadsime üksteist hästi. Pool elu koos siin veetnud ...” rääkis apteegist üle tee kaupluses töötav Eike hukkunust pisarsilmil. Ta elab Lihula keskel, tulistamispaigast mõne kilomeetri kaugusel, kuid sinnagi oli öine mürgel hästi kosta. “Sain aru, et midagi toimub. Aga täpsemalt kuulsin hommikul raadiost,” ütles Eike.

Sündmuspaiga lähedal elav Aivi töötab lasteaias ja üks viga saanud lastest käib tema rühmas. “See kõik on lihtsalt jube. See on Lihulale suur šokk,” tõdes Aivi. Temagi kinnitas, et tee, kus need koledused aset leidsid, on tihedas kasutuses. Isegi käivat ta seal õhtuti lastega jalutamas. “Hea, et eile ei käinud. See oleks võinud ükskõik kellega juhtuda,” nentis Aivi.

Traagiliste sündmuste alguspunkt on Lihula Olerexi tankla, kus 32aastane joobes Tarraste üle haljasala tanklasse kihutades rammis kaht seal parkinud autot. Ta ei peatunud, vaid sõitis pealtnägijate sõnutsi edasi. Enne tiiruga tagasi maanteele jõudmist sõitis ta vastu tankimisjaama seinagi. Kohapeal olnud noortepundi jutu järgi sõitis esimesena õnnetuse põhjustajale järele mootorrattur, tema järel veel kaks autot. “Rammija läks siit vigase autoga: kummid olid tühjad, sild ilmselt kõver, sõitis mööda kraave,” kirjeldas sündmust pealt näinud noormees.

Roolijoodikule järele kihutanud 40aastane Virgot on üks hukkunutest. Elu kaotas ta Tuudi – Raudtee teel, mis jääb tanklast paari kilomeetri kaugusele. Pühapäeval andsid maanteest umbes 300 meetri kaugusel kruusateel öistest koledustest aimu külili mootorratas, klaasituks tulistatud Žiguli ja mõni meeter eemal kraavis olnud, tulistajale kuulunud Subaru.

Virgot tuli sõpradega laupäeva õhtul Saaremaalt, kuhu tehti väljasõit motohooaja alguse puhul. Lihula kandis läksid teed seal elavate sõpradega lahku. Virgot pidi minema koju, mis asub Tallinna lähistel Peningi külas.

“Ta kirjutas meie ühisesse vestlusgruppi, et ajab roolijoodikut taga. Üks sõber küsis: “Kas said kätte?” Vastas: “Ei!” Peale seda oli vaikus,” rääkis Virgoti sõber, kellega Saaremaalt tuldi ja kes pühapäeval vana raudteetammi juurde sõbrale mälestusküünlaid tuli süütama. Vestlus toimus natuke enne kella kümmet.

Pühapäeval süütasid hukkunud mootorratturi sõbrad vana raudteetammi juures mälestusküünlad.
Pühapäeval süütasid hukkunud mootorratturi sõbrad vana raudteetammi juures mälestusküünlad. Foto: Lilli Tölp

Tulistajat ehk Mikk Tarrastet küla vahel eriti ei teatud. Politseilt saadud info kohaselt elab mees Tallinnas ja omab Lihula kandis suvilat.

Kuigi veel pühapäeval arutleti külas, kas tulistaja ikka oli üksinda, siis politsei on seda kinnitanud.

Lääne prefekti Kaido Kõplase väitel reageeris politsei väga suurte jõududega, et relvastatud mees kiiresti kinni pidada. Kohapeal oli üle 50 politseiametniku.

“Piirasime ala ning panime kinni ümberkaudsed teed. Mees avas tule ka politseinike suunas, kuid paarkümmend minutit enne kella ühte öösel pidasime ta sellesama tankla lähedal kinni. Kinnipidamisel mees politseinikele vastupanu ei osutanud,” rääkis Kõplas.

Juhtivprokurör Kristine Tamme ütlust mööda esitatakse kinnipeetule kahtlustus mõrvas ja süüdimõistmisel võib teda oodata kuni eluaegne vanglakaristus. Tulistaja oli tarvitanud alkoholi, kuid Tamme sõnutsi pole teada, kui suur tema joove oli.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles