Pärnu linna rühmades saavad tööd sajad malevlased

Pärnu Postimees
Copy
Pärnus riisuvad ja rohivad malevlased muu hulgas kalmistutel hauaplatse ja vahekäike ning muinsuskaitserühmad korrastavad kaitsealuseid hauatähiseid ja -piirdeid.
Pärnus riisuvad ja rohivad malevlased muu hulgas kalmistutel hauaplatse ja vahekäike ning muinsuskaitserühmad korrastavad kaitsealuseid hauatähiseid ja -piirdeid. Foto: Mailiis Ollino

Täna alustasid Pärnus töösuve esimesed selle aasta malevarühmad. Juunis, juulis ja augustis osaleb linna malevatöödel 57 rühmas ligemale 400 koolinoort.

“Pärnus aitavad noored võidupühaks suuremad kalmistud korda saada. Veel teevad õpilasmalevlased festivalidel ja majutusasutustes koristus-, giidi- ja kolimistöid,” ütles MTÜ Pärnumaa Õpilasmaleva tegevjuht Hannele Uutsalu.

Pärnu keskuslinnas riisuvad ja rohivad malevlased Alevi, Vana-Pärnu ja Metsakalmistul hauaplatse ja vahekäike ning muinsuskaitserühmad korrastavad kaitsealuseid hauatähiseid ja -piirdeid.

Paikuse alevis on töömesilaste ülesanne teha kõikvõimalikke heakorratöid nagu rohida teeääri, pinke värvida ning alevi mänguväljakute ja kooli liivakattega võrkpalliplatsi rohust puhastada.

Valgerannas ja Audrus on juunist augusti lõpuni ametis viis rühma. Malevlaste grupid on jaotatud nii, et kogu rannahooaja vältel oleks Valgerannas tagatud heakord. Malevlased koristavad seal prügi, värvivad ära istepingid, riietuskabiini ning korrastavad promenaadi ja parklaääri.

Audru alevikus saavad malevlased kätt proovida silla värvimisel. Muist heakorratöid ootab õpilasmalevlasi Audru ja Uruste kalmistul.

Malevarühmaga on alati kaasas rühmajuht, kes hoiab silma peal noorte töö kvaliteedil ning tutvustab noortele töökultuuri ja -võtteid.

Hannele Uutsalu, MTÜ Pärnumaa Õpilasmalev

Suurema osa sellesuviseid malevatöid võimaldab noortele Pärnu linnavalitsus.

Uutsalu sõnutsi on noortele maleva kaudu töö pakkumise plussid hästi korraldatud töö juhendamine, järelevalve ja distsipliin. “Malevarühmaga on alati kaasas rühmajuht, kes hoiab silma peal noorte töö kvaliteedil ning tutvustab noortele töökultuuri ja -võtteid,” selgitas Uutsalu.

Kuigi töökohti on õpilastel tänavu mõnevõrra vähem kui varasematel aastatel, ei kahanenud kandideerijate hulk: mõnes rühmas pürib ühele malevakohale suisa kolm soovijat. Pärnu linna rühmadesse saavad eelisjärjekorras Pärnu sissekirjutusega noored.

“Kui on vabu kohti, oleme rühma võtnud noori mujalt Pärnumaalt,” täpsustas Uutsalu.

On nii ööbimiseta kui ööbimisega rühmi. Viimasena nimetatud peatuvad Valgeranna malevamajades, Paikuse noortekeskuses ja Jõekääru kämpingumajades.

Juunist augusti lõpuni kestva malevasuve lahutamatu osa moodustavad meelelahutuslikud koostegemised. “Pärast tööd algab tõeline malevaelu,” ütles Uustalu. “Siis planeerivad malevlased rühmajuhiga endale põnevaid ettevõtmisi nagu koolitused ja töötoad, matkad, grillõhtud, seltskonnamängud. Korraldatakse traditsioonilist malevapulma ja malevlaste ristimist. Võetakse osa maleva kokkutulekust, milleks valmistatakse oma rühmalipp, -vorm ja mõeldakse välja rühmalaul.”

Pärnu linnavalitsus toetab Pärnumaa õpilasmaleva tegevust 9200 euroga, mis on mõeldud linna õpilasmaleva rühmajuhtide töötasuks, malevlaste T-särkide soetamiseks, toitlustuseks ja ühistegevuseks.

Peale selle maksab linn Pärnu õpilasmalevlaste töötasu ja soetab neile vajalikud töömaterjalid. Selleks kulub linnaeelarvest ligemale 38 100 eurot.

Pärnumaa õpilasmaleva tegevust toetab ka Eesti noorsootöö keskus projekti “Malevasuvi 2020” kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles