Räämakad avavad kogukonnapäeval koduuksed

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Rääma rahvas tähistab kogukonnapäeva neljandat korda.
Rääma rahvas tähistab kogukonnapäeva neljandat korda. Foto: Lilli Tölp

Sel laupäeval Rääma rahva oma päeval saab avastada selle ajalooga Pärnu linnaosa kodukohvikuid ja tutvuda sealse eluoluga nii giidituuri, näituste kui loengu vahendusel.

Kogukonnapäeval avab uksed 20 kodukohvikut ja asutust, kus pakutakse põnevaid jooke ja hõrgutisi, kuid samuti taimi, raamatuid, kunsti ja käsitööd.

Rääma rahva oma päeva eestvedajad on Nooruse maja, mille suveaia laval astuvad päeva jooksul üles tantsuklubi Fox tantsijad, line-tantsijad ja ansambel RäämaBlue. Lapsi oodatakse lasteetendusele, käsitöösõpru portselanimaali õpituppa. Ennelõunal algab suveaiast giidituur Rääma linnaosa avastusretkele ja pärast keskpäeva arutleb Nooruse maja saalis kirjanik Rein Veidemann Rääma kui vaeste-patuste alevi ja teiste agulite üle eesti kultuuris ja kirjanduses. Kirjaniku vestluspartner on Kalev Vilgats.

Nooruse maja galeriis on üles seatud päevapiltnik Henn Soodla fotonäitus “Rääma – vaeste patuste alev I (1983–1999) ja II (2000–2014)” linnaosa märgilistest majadest ja räämakatest nende igapäevatoimetustes.

Rääma raamatukogus saab uudistada näitusi “Rääma vanadel fotodel. Leiud internetist ja kodualbumist” ja Pärnu linakombinaadi ametiühingu taidlejate ehk Taku-klubi diplomeid, aukirju ja vimpleid, mida legendaarne klubi omal ajal konkurssidel ja ülevaatustel pälvis.

Nooruse maja direktori Uudo Laane sõnade kohaselt oli ta meeldivalt üllatunud, et pärast pikalt kestnud eriolukorra lõppu soovisid nii paljud räämakad üritusel oma koduukse avada. “Meil on neid, kes osalevad juba mitmendat aastat, kuid umbes pool on uued tulijad,” rääkis Laane. “Esimest korda saab uudistada kiviraidur Morsa ja Poti Eedu ateljeed, külastada populaarset kodurestorani Kirss Toidul ja Alexandri pubi vabaõhupubi.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles