Vähipüügihooajal tuleb vältida jõevähile ohtlike haiguste ja võõrliikide levitamist

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Jõevähid mõrras.
Jõevähid mõrras. Foto: Aimar Rakko

Augusti lõpuni võib kalastuskaardi alusel jõevähki püüda. Asurkonna hea seisundi säilitamiseks tuleb pärast vähipüüki desinfitseerida mõrrad või natad ja püütud isendeid mitte ümber asustada.

Tänavu on Pärnumaal vähipüük keelatud Pärnu jões, Pärnu vallikraavis, Reiu jões, Sauga jões, Tuudi ja Vanamõisa jões. Jõevähi suhtes on kehtestatud alammõõt 11 sentimeetrit ja sellest väiksemad isendid tuleb veekokku tagasi lasta.

Kui tabate signaalvähi, siis teda ei tohi kindlasti vette tagasi päästa. Signaalvähk on võõrliik, kes kannab ohtlikku vähikatku tekitajat, mistõttu tuleb tema leiust esimesel võimalusel teavitada keskkonnaametit.

„Viimase 150 aasta jooksul on jõevähi seisund mitmel pool Euroopas drastiliselt halvenenud. Selle põhjusteks peetakse nii vähikatku kui jõevähki tema elupaigast välja tõrjuvate võõrliikide levitamist,” tõdes keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo juhataja Aimar Rakko.

Lihtsaim viis haiguste nagu vähikatk ja lapihaigus leviku tõkestamiseks on jätta püügivahendid pärast kasutamist lahtivõetuna päevaks päikese kätte. Kuna vihmase ilmaga haigus ei hävi, võib lahtivõetud püünised tavapärase desoainega üle pritsida. Vähi võõrliikide leviku, aga ka vähihaiguste levimise tõkestamiseks ei tohi püütud isendeid ümber asustada.

Erinevalt näiteks Skandinaavia maadest suudeti Eesti veekogud pikka aega hoida võõrliikidest vabad. Seda 2008. aastani, kui esimest korda leiti Eesti veekogudest signaalvähk. „Hiljem on võõrliikidest meie vetesse levinud veel ogapõskne ja marmorvähk. Võõrliigid võtavad üle jõevähi elupaigad ja levitavad vähikatku,” sõnas Aimar Rakko. Võõrliike endid katk ei ohusta.

Kui katkulaine üle elanud veekokku saab asurkonna taastamiseks jõevähki taas asustada, siis võõrliikide hõivatud veekogus pole sel enam mõtet. Sobivad elupaigad on seal juba hõivatud ja võitluses agressiivsemate võõrliikidega jääb jõevähk alla.

Jõevähke tohib püüda 1. augustist 31. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles