Pildid ⟩ Žürii valis välja Audru keskväljaku arhitektuurivõistluse parimad tööd

Pärnu Postimees
Copy

Žürii valis Audru keskväljaku arhitektuurivõistluse võidutööks nelja arhitekti ideekavandi “Köide”, milles soovitatakse rajada Audru osavallakeskusest kultuurikeskuseni 13 meetri laiune lineaarväljak.

Osaühingute Ambient Design ja AV Disain arhitektide Anne Vingisari, Annika Valkna, Üllar Ambose ja Peep Moorasti võidutöö seab eesmärgiks luua Audru aleviku südamesse kesktelg, mis ühendaks hooned ühel joonel kulgeva väljaku abil. Esimeses etapis seoks piklik väljak osavallakeskuse, raamatukogu-muuseumi ja kultuurikeskuse, tulevikus oleks võimalik väljakut pikendada mõisa peahoone ja õuemuuseumini.

“Väljak võib saada põhjuseks, miks seni kasutuseta hooned taas funktsiooni leiavad,” selgitavad autorid võidutöö seletuskirjas.

Töös pakutakse veel, et osavallakeskuse juures võiks asuda rulapark, lipuväljak koos talvise kuusega ja bussiootekoda, silla juures ovaalne, jõeluha kohale tõusev ringpromenaad, raamatukogu-muuseumi juures õuesõppeklass, näituseala ja kõrreliste väliraamatukogu, mõisa kunagise õunaaia asukohal õuna- ja kirsipuude kultuuraed ning kultuurikeskuse juures lastele mõeldud ala, kultuurikeskuse tegevusruumi laiendus ja paviljon. Jalga saaks puhata puude varjus betoonist pinkidel, mis on osaliselt kaetud termotöödeldud puiduga.

Audru keskväljaku arhitektuurivõistluse võidutööks valiti nelja arhitekti ideekavandi „Köide“
Audru keskväljaku arhitektuurivõistluse võidutööks valiti nelja arhitekti ideekavandi „Köide“ Foto: OÜ Ambient Design/ OÜ Av Disain

Võitnud ideekavandi autorite hinnangul saab lineaarteljel korraldada üritusi ja kasutada seda välikohvikute alana. Keskosa ja osavallakeskuseesine võimaldavad suuremaid kogunemisi, raamatukogu ja kultuurikeskuse ümbrus grupikogunemisi. Lipuväljakule saaks talvel kuuse kõrvale rajada uisuväljaku, suvel on populaarsemad kohad silla lähedal asuv vaateplatvorm ja veesõiduvahendite laenutus.

Võistlustöid hindas žürii eesotsas Audru osavallakeskuse juhataja Priit Annusega. Žürii hinnangul ühendab võidutöös pakutud lineaarne lahendus Audru avalikke funktsioone kõige paremini. Annuse sõnul oli nende otsus üksmeelne.

Otsustamisel sai määravaks võidutöö tugev idee siduda olemasolevad hooned ühel joonel kulgeva väljakuga.

Žürii esimees Priit Annus

“Väga häid ja leidlikke mõtteid ning lahendusi pakuti kõigis töödes, kuid otsustamisel sai määravaks võidutöö tugev idee siduda olemasolevad hooned ühel joonel kulgeva väljakuga. Võidutöö elluviimisel muutub aleviku süda inimsõbralikuks, luuakse kvaliteetne avalik ruum ja Audrul saab olema uues asukohas kulgev peatänav,” märkis Annus.

Audru keskväljaku teise koha võistlustöö märgusõnaga „Väli“
Audru keskväljaku teise koha võistlustöö märgusõnaga „Väli“ Foto: OÜ Punktiir

Ideekonkursi võitjaga sõlmitakse teenuste hankeleping, projekt loodetakse valmis saada järgmise aasta esimesel poolel.

Konkursi žürii tunnistas teise koha vääriliseks võistlustöö “Väli” (autorid Eve Komp, Eva-Liisa Lepik, Liina-Liis Pihu ja Lidia Zarudnaya osaühingust Punktiir) ning kolmandaks võistlustöö “Aeg ja ruum” (autorid Häli-Ann Tooms ja Mari-Liis Männik osaühingust Lootusprojekt). Veel antakse välja ergutusauhind, mille pälvis võistlustöö “Lõim” (autorid Kersti Lootus, Mare Kõrgekuhi ja Piret Müüripeal osaühingust Lootusprojekt).

Esikohale tulnud töö autoreid premeerib Pärnu linnavalitsus 7000, teise koha saanuid 5000 ja kolmandaks tulnud töö esitajaid 2000 euroga. Ergutusauhinna suurus on 1000 eurot.

Audru keskväljaku piirkonna ja selle mõjuala arhitektuurivõistlust korraldas Pärnu linnavalitsus Eesti arhitektide liidu kureeritava arhitektuuriprogrammi “Hea avalik ruum” raames.

Audru keskväljaku arhitektuurikonkursi kolmanda koha töö "Aeg ja ruum".
Audru keskväljaku arhitektuurikonkursi kolmanda koha töö "Aeg ja ruum". Foto: OÜ Lootusprojekt
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles