Teorehe järves parandatakse kalade kudetingimusi

Pärnu Postimees
Copy
Teorehe järve väljavoolule ehitatakse paisregulaator, et vesi püsiks järves kauem ja kalamaimud jõuaksid kooruda ja merre liikuda.
Teorehe järve väljavoolule ehitatakse paisregulaator, et vesi püsiks järves kauem ja kalamaimud jõuaksid kooruda ja merre liikuda. Foto: Aimar Rakko

Keskkonnaamet parandab Saastna lähedal Teorehe järves tingimusi, et kevadise suurveega püsiks vesi järves kauem ja seal koorunud haugide ja muude kalade maimud jõuaksid tagasi merre enne, kui vesi taandub.

Teorehe järv Lääneranna vallas on kevadel Väinamere kaladele oluline kudeala. Kiiresti taanduva suurveega ei jõua aga kõik koorunud noorjärgud järvest merre laskuda ja hukuvad. Veetaseme hoidmiseks ehitatakse järve väljavoolule paisregulaator.

Selliselt üle ujutatud luhad on ideaalne kudepaik paljudele meres elavatele kaladele, eeskätt haugile.

Aimar Rakko

Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo juhataja Aimar Rakko selgitust mööda on Teorehe väga kõikuva veetasemega rannajärv, mis enamiku aastast paikneb kitsas ojalaadses sängis. Kevadise suurvee ajal laieneb järv aga ümbritsevatele karjamaadele. „Selliselt üle ujutatud luhad on ideaalne kudepaik paljudele meres elavatele kaladele, eeskätt haugile,” ütles Rakko.

Lumevaesele talvele järgneval kevadel taandub suurvesi ruttu. Marjast koorunud kalavastsed ja -maimud jäävad aga üksikutesse suletud järvesoppidesse lõksu. Nii jõuavad mõnel aastal merre vähesed noorjärgud.

Järvel seni veetaset hoidnud maakivitamm muudetakse vettpidavamaks ja rajatakse kärestikuline kalapääs.
Järvel seni veetaset hoidnud maakivitamm muudetakse vettpidavamaks ja rajatakse kärestikuline kalapääs. Foto: Aimar Rakko

Et üleujutatud luhtadel püsiks küllaldane kogus vett alates kudeaja algusest kuni samasuviste kalade koorumiseni, ehitatakse järve väljavoolule paisregulaator. Vee hoidmise periood sõltub aastast: tavaliselt algab see märtsi keskel või lõpus ja kestab ligikaudu kaks kuud. Samuti muudetakse järvel seni veetaset hoidnud maakivitamm vettpidavamaks ja kaladele rajatakse kärestikuline kalapääs.

Rakko viitas Rootsi kogemusele tuginedes, et tänu ajutisele, kunstlikule veetaseme hoidmisele võib laskuvate noorte haugide arvukus suureneda isegi üle 1000 korra. „Teorehe järve projekti mõju merre laskuvate kalade arvukusele hinnatakse katsepüükidega järgnevatel aastatel,” sõnas ta.

Enamiku aastast on Teorehe ja Sauemere järv kuivad, kuid just kevadise suurvee ajal moonduvad need kalade kudemiseks sobivateks veekogudeks.
Enamiku aastast on Teorehe ja Sauemere järv kuivad, kuid just kevadise suurvee ajal moonduvad need kalade kudemiseks sobivateks veekogudeks. Foto: Mehis Rohtla

Kudetingimuste parandamine läheb maksma 155 280 eurot. Töid teeb Teorehel Nordpont OÜ ja neid rahastatakse Euroopa merendus- ja kalandusfondist. Tööd valmivad oktoobri lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles