Linnapildist kaob mitu kasutuseta hoonet

Pärnu Postimees
Copy
Tulevasele sillakoridorile ette jääv Lai 26 puithoone ei kao ajaloo prügikasti täielikult: päris mitu majadetaili soovib muinsuskaitseamet säilitada.
Tulevasele sillakoridorile ette jääv Lai 26 puithoone ei kao ajaloo prügikasti täielikult: päris mitu majadetaili soovib muinsuskaitseamet säilitada. Foto: Google Maps

Sel nädalal hakati Pärnu südalinnas Laia tänava ääres lammutama tühjana seisvat nõukogudeaegset kivist kuuri. Pärnu sotsiaalkindlustusameti hoone taha jääv kasutuseta kuur on üks mitmest amortiseerunud ehitisest, mille Pärnu linnavalitsus lähikuudel maha lõhkuda laseb.

Peale Lai T4 kuuri plaanib linn lammutada Raba 1b elamu, osaliselt Raba 1 asuva tehnikamaja ning nende hoonete vahel paikneva kuuri, samuti Lai 26 elamu, Mai 2a kasvuhoone õpperuumide osa ja Suur-Jõekalda 1 maa-aluse raudbetoonist reoveesettemahuti.

Kõigi mainitud rajatiste lammutamiseks küsib Pärnu linn toetust KredExilt omavalitsustele mõeldud toetusmeetmest.

Praeguseks on linn raha saanud Lai T4, Raba 1b ja Mai 2a ehitiste maatasa tegemiseks.

Lai 26, Raba 1 ja Suur-Jõekalda 1 kõrvaldamiseks saab KredExilt toetust taotleda siis, kui nende lammutusprojektid on valmis ja ehitus-lammutusload väljastatud.

Lai T4 lammutushanke võitis osaühing Vändra MP. Tööde tähtaeg on 4. detsember. Kivikuuri lammutamine läheb maksma 3350 eurot, sellest summast 90 protsenti tuleb KredExilt.

Ülejäänud objektid võetakse maha tuleva aasta esimeses pooles.

Raba 1b ja Lai 26 elanikele pakub linn uut elamispinda mujal munitsipaaleluruumides. Novembri lõpuks on need majad tühjad.

Tulevasele sillakoridorile ette jääv Lai 26 puithoone ei kao ajaloo prügikasti täielikult: päris mitu majadetaili soovib muinsuskaitseamet säilitada.

Muinsuskaitseameti Pärnumaa nõuniku Helle-Triin Hansumäe sõnadse kohaselt ehitati Lai 26 kahekorruseline kallerdatud mansardkorrusega puidust elamu-kontorihoone eeldatavasti aastail 1880–1893. Hoone on Hansumäe ütlust mööda eriti väärtuslik oma keeruka ja ajastutruu fassaadilahenduse poolest.

„Ka on Lai 26 fassaadilahendus Pärnus võrdlemisi ainulaadne. Algupäraselt on elamu olnud veel uhkem: hoonel on olnud luugid, millest annavad tunnistust luugikinnitusdetailid ja pleekimisjäljed seinal,” rääkis Hansumäe.

Muinsuskaitseameti hinnangul on kõnealusel majal rohkelt väärtuslikke detaile, mis lammutamise järel tuleb taaskasutusse suunata. Näiteks: rõhtne profileeritud voodrilauad, räästakarniisid ja nurgapiirded, avatäidete ehisdetailidega kolmnurkfrontoonid, profileeritud piirdeliistud, karniisilauad, fassaadi idapoolne algne tahveluks koos valgmikuga, algsed esimese korruse neljaruuduse ja teise korruse kaheruuduse jaotusega topeltraamide, tuuleliistude (Pärnule iseloomulikult kanneleeritud ja baasiga) ja nurgikutega aknad, algupärased siseuksed, trepid.

Kui lammutusjärg jõuab Lai 26ni, annab Pärnu linn soovitud detailid üle muinsuskaitseametile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles