Pärnu kolledži professor aitas ÜROl hinnata maailmamere seisundit

Kadrin Karner
, Pärnu Postimehe peatoimetaja asetäitja
Copy
Tartu ülikooli Pärnu kolledži mereökosüsteemide professor paneb südamele, et inimese heaolu saavutatakse endiselt veel merede taluvuspiiri ületades. 
Tartu ülikooli Pärnu kolledži mereökosüsteemide professor paneb südamele, et inimese heaolu saavutatakse endiselt veel merede taluvuspiiri ületades. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eile avaldas ÜRO maailmamere äsja valminud ülevaate, mille koostamist korraldanud 20 teadlase seas oli ka Tartu ülikooli Pärnu kolledži mereökosüsteemide professor Henn Ojaveer.

ÜRO eestvõttel koostati maailmamere olukorra hinnang ja ülevaade teist korda. Dokumendist saab teada, mis toimub maailma meredes-ookeanides ja millist mõju avaldab sellele inimene. Samuti analüüsitakse, kuidas mõjutavad kliimamuutused merede käekäiku tulevikus.

Ülevaatest selgub, et muutuv kliima ja üha suurenev inimtegevuse mõju on jätnud tugeva jälje maailmamere seisundile. Mere ökosüsteemi ohustavad enim kalade ülepüük, laevandus, liiva ja mineraalide kaevandamine ning nafta ja gaasi ammutamine merest, samuti roheenergiataristu rajamine merre, ehitustegevus rannikualadel, saasteainete ja kasvuhoonegaaside jõudmine merre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles