Homme algab terve nädala kestev Türi–Tori kiirlaskumine (2)

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Süstadele, kanuudele ja aerulaudadele mõeldud pikim rada algab Paidest ja lõpeb Sindi väliujulas.
Süstadele, kanuudele ja aerulaudadele mõeldud pikim rada algab Paidest ja lõpeb Sindi väliujulas. Foto: Dmitri Kotjuh

Kui mullu jäi Eesti pikim aerutamismaraton Türi–Tori kiirlaskumine ära, siis tänavu võistlus toimub ja start antakse juba homme. Küll aga erineb üritus varasematest, kestes terve nädala.

Põhjus seisneb muidugi koroonapiirangutes, mis takistavad jõemaratoni tavapärases vormis korraldamast: juba ainuüksi osalejate arv oleks saanud takistuseks. Registreerunuid on peakorraldaja Märt Maipuu sõnutsi ligikaudu 300 paatkonda, kellest küll juba mõnikümmend andis teada, et sel aastal nad rajale ei lähe. Arvatavalt leidub selliseid veelgi ja seetõttu selgub osalejate arv alles pärast tulemuste kokkuvõtmist.

Sestap toimubki võistlus tänavu sedasi, et aerutajad lähevad rajale ise ja nädala jooksul. Välja on mõeldud lahendused, kuidas aeg distantsilt fikseerida, hoolitsetud toitlustuse eest, siia-sinna paigaldatud kaameraid. Nagu ütles korraldaja, oli võistluse sel moel organiseerimine tavapärasest märksa töömahukam, paraku aga ainus võimalus, kuidas maraton siiski toimuda saaks.

Olenemata sellest, et võistlus toimub tavapärasest kuu hiljem ja veetase on aprilliga võrreldes meetri jagu madalam, ei ole praegu karta sedagi, et sõit kujuneb kivide otsas kolistamiseks. “Vesi keeras üleeile õhtust tõusule. Ja mitte väikesele,” avaldas Maipuu ja märkis, et mida kõrgem veetase, seda põnevam sõit. “Me oleme mitu korda ikka palju hullemate veeoludega siin sõitnud.”

Kiirlaskumine toimub kolmel distantsil. Rahvamatkajatele on mõeldud lühim, 47 kilomeetri sõit Kurgjalt Torisse. 78kilomeetrine põhidistants algab Veskisillalt ja lõpeb Toris. Üle-eelmisest aastast saavad julgemad maratoonarid mõõtu võtta 104 kilomeetri pikkusel aerutamismaratonilgi. Süstadele, kanuudele ja aerulaudadele mõeldud pikim rada algab Paidest ja lõpeb Sindi väliujulas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles