Kampaania soovitab teises sambas jätkata

Meelis Kalme
, reporter
Copy
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus julgustab kõhklejaid kogumisega jätkama, et kindlustada endale vanaduspõlves suurem pension.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus julgustab kõhklejaid kogumisega jätkama, et kindlustada endale vanaduspõlves suurem pension. Foto: Madis Veltman

Selle aasta märtsi lõpuks oli teisest pensionisambast lahkumise taotluse esitanud üle 152 000 inimese, neist üle 10 000 Pärnumaalt. Esmaspäeval alustas rahandusministeerium kampaaniat “Mõtle läbi”, et meenutada lahkumisavalduse teinutele võimalust otsust muuta.

„Pensioniks kogumisega jätkamine aitab elukvaliteeti vanemas eas säilitada. Kogutud raha ärakulutamine toob inimesele tulevikus suurema rahalise ebakindluse,” avaldas oma seisukoha rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus pressiteate vahendusel. „Julgustan kõiki kõhklejaid kogumisega jätkama, et kindlustada endale vanaduspõlves suurem pension, sest teine sammas pakub selleks eri variante.”

Inimesed, kes esitasid esimeses kvartalis avalduse teisest sambast lahkumise kohta, saavad selle tühistada juuli lõpuni. Uuesti saab kogumist alustada kümne aasta möödudes ehk 2031. aasta septembris.

Võimalus teisest sambast lahkuda ei kao siiski kuhugi. Ehk kui millalgi tekib vajadus teise samba raha enneaegu kasutusele võtta, näiteks raskete terviseprobleemide korral, saab igal ajal esitada  lahkumisavalduse. Väljamakseid tehakse kolm korda aastas.

Vastavalt teise samba kogumisperioodi pikkusele on kogumise katkestajatel selle aja eest 20 protsenti väiksemad pensioniõigused esimeses sambas, kuna osa nende eest tasutud sotsiaalmaksust läks teise sambasse. See tähendab, et teisest sambast lahkunute pension on väiksem kui neil, kes sellega kunagi liitunud pole.

Teine pensionisammas on muudatuste tulemusena paindlikum ja pakub võimalust samba sees ise investeerimisotsuseid teha. „Kui inimene tunneb, et tema ise suudab oma pensioniraha paremini kasvatada, siis selleks ei pea teisest sambast lahkuma, vaid saab lasta sügiseks kanda see isiklikule pensioni investeerimiskontole ja ise edasi investeerida,” selgitas rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna juhataja Siiri Tõniste, kelle sõnutsi saab nõnda säästa 20 protsenti, mis teisest sambast lahkudes tulumaksuna maksta tuleks.

Pensionieas on teise samba raha väljavõtmine soodsam, ühekordse väljamakse või lühiaegse pensioni puhul tuleb tasuda tulumaksu kümme protsenti, pikaajaline raha väljavõtmine on tulumaksuvaba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles