Monika Übner: Teaduskeskus avardab noorte silmaringi

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Übner.
Monika Übner. Foto: PP

Monika Übner, Pärnu noorte teaduskeskuse juhataja.

Tartu ülikooli Pärnu kolledži juures tegutsev Pärnu noorte teaduskeskus loobus veebipõhistest ainekursustest, sest õpilastel on reaalainetes ülesandeid lahendades rohkem abi juhendaja vahetust suunamisest.

Teaduskeskuse pakutavaid füüsika-, keemia- ja matemaatikakursusi 9.–12. klassidele toetab Pärnu linn ja need on õpilastele tasuta.

Samuti korraldab teaduskeskus sel õppeaastal esimest korda geograafiateemalisi teaduslaagreid ja loenguid.

Kas teaduskeskusesse on asja ainult priimustel?

Keskpäraste tulemustega õpilased ei pea kursusi pelgama, meil käib eri tasemega õpilasi. Kursuste mõte ongi see, et juhendaja saab õpilasi suunata ja näidata, mis valesti. Sügisel oli mul keemiakursus 10. klassile, kus õpilased lahendasid tunnis aja peale teatud koguse ülesandeid. Kursuse järel suutsid osalejad neid varasemast kiiremini lahendada. Tähtsaim on, et õpilane ise tahaks, tuleks ja teeks kaasa.

Mullu oli mul kursusel 11. klassi noormees, kes tegi keemias riigieksami. Nüüd käib ta jälle kohal, et teha taas sama riigieksamit, aga veel parema tulemusega.

Kui teaduskeskus 2005. alustas, tegime vaid veebipõhiseid kursusi, ent mida aasta edasi, seda rohkem pakkus Tartu ülikooli teaduskool internetis kursusi ja lõpuks sai neid liiga palju.

Samuti tõdesime, et e-kursus pole päris see, mida õpilastele vaja. E-kursus tähendab ju seda, et noor peab sundima end kodus tegutsema.

Nüüd korraldatavate kontaktkursuste pluss on, et õpilane saab vahetult küsida, kui talle midagi selgusetuks jääb. Enesedistsipliini on siingi vaja, sest tuleb teha kodutööd ja käia grupitunnis kohal.

Kes kursusi juhendavad?

Teaduskeskuse keemiakursusel, mida ise vean, olen pakkunud õpilastele abi riigieksamiks valmistumisel, aga meie füüsika- ja matemaatikakursused on mõeldud eeskätt lisateadmiste saamiseks, mitte otseselt riigieksamiks valmistujale.

Füüsikakursust veab Pärnust pärit füüsik Andres Jaanson. Oma sõnutsi on tema kursus mõeldud neile, kes pole priimused ega võib-olla salligi seda ainet. Kursus võiks aidata noortel füüsikat avastada, näidata, et see aine pole keeruline, vaid põnev.

Oleme kursustele püüdnud lektoriteks saada Pärnu inimesi, kes on siin keskhariduse omandanud ja läinud mujale ülikooli.

Aastaid juhendasid nii füüsika- kui matemaatikakursusi Pärnu poisid, kes nüüd on doktorantuuris kaugel võõrsil. Ka sel aastal veavad kursusi Tartu ülikooli tudengid, kes varem on Pärnu koole olümpiaadidel esindanud.

Sel õppeaastal teete esimest korda geograafiateemalisi loenguid ja laagreid.

Saime keskkonnainvesteeringute keskuselt toetust ühe õppeaasta jooksul toimuva loengusarja ja suviste teaduslaagrite tarvis, mis mõlemad on huvilistele tasuta.

Geograafiateemalise loengusarja järgmine ettekanne toimub kolledžis homme, 22. veebruaril. Klimatoloog Ain Kallis kõneleb siis kliimamuutustest.

Õpilaste laagreid on tulekul kolm: kaks neist märgalade teemal ja üks merelaager.

Märgalade laagrid kestavad neli päeva, need toimuvad augustis ja septembris Nigula uurimis- ja seirekeskuses.

Merelaager vältab kaks päeva. Esimesel lähevad õpilased merele, kus jälgivad teadlasi mereveest proovide võtmisel, teisel päeval aga näevad, mis proovidest laboris edasi saab. On ju põnev näha, mis elukad meil siin Pärnu lahe merevees elavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles