Meeldetuletus Kassiomanikud peavad oma miisud kiipima

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu linna lemmikloomade pidamise eeskiri nõuab, et ka kassidel oleks kiip.
Pärnu linna lemmikloomade pidamise eeskiri nõuab, et ka kassidel oleks kiip. Foto: Stanislav Grebenjuk

Pärnu linnavalitsus tuletab loomaomanikele meelde, et kasside ja koerte pidamise eeskirja järgi peavad nii keskuslinnas Pärnus kui Audru, Paikuse ja Tõstamaa osavallas peetavad kassid olema märgistatud mikrokiibiga, millel on unikaalne kood, ja kaelarihmale olgu kinnitatud omaniku telefoninumber.

Pärnu linnavalitsuse linnamajanduse osakonnale on tulnud viimastel kuudel mitu kaebust hulkuvate kasside kohta, kellel puudub kiip ja kelle omanikku pole võimalik tuvastada. Rohkem on kaebusi laekunud Audru ja Tõstamaa kandist.

Ringiekslevaid piimavurre kutsutakse püüdma Pärnu loomade varjupaiga töötajad, aga vahel on elanikud ise varjupaigast laenatud puuridega ula peal kassid kinni püüdnud ja Raba tänavale varjupaika toimetanud.

Ette on tulnud sedagi, et isehakanud loomapüüdjad on kinni nabitud kassid viinud mõne muu omavalitsuse varjupaika, kust omanik oma lemmikut otsida ei taipa. Kuna loomal puudub kiip,  ei leia tema peremeest ka varjupaik.

Pärnu loomade varjupaiga kogemuse põhjal on inimeste huvi kasside kiipimise vastu leige, eriti hajaasustuses. “On paslik meelde tuletada, et nii Pärnu linna haldusterritooriumil elavad kassid kui koerad peavad olema nõuetekohaselt märgistatud,” selgitas Pärnu linnavalitsuse kommunikatsioonispetsialist Anu Villmann.

Nõuded on linnaametniku sõnutsi koertele ja kassidele samad: loom tuleb märgistada mikrokiibiga ja registreerida kolme kuu jooksul looma sündimise päevast või ühe kuu jooksul vanema looma omandamise või valdusse saamise päevast, kui loomal seni mikrokiip puudus.

Mikrokiip aitab tuvastada kodunt plehku pannud kiisu omaniku.
Mikrokiip aitab tuvastada kodunt plehku pannud kiisu omaniku. Foto: Elmo Riig

Neljajalgse sõbra peab lisama lemmikloomade registrisse www.llr.ee, kuhu kantakse omaniku ja looma andmed, loomade puhul kiibinumbri kõrval eritunnusedki.

Registrisse lisab looma pärast kiibistamist veterinaarkliinik, loomade varjupaik, linnavalitsuse linnamajanduse osakond või loomaomanik ise.

Peale märgistamise ja registrisse kandmise on äärmiselt oluline, et neljajalgne pereliige oleks kastreeritud või steriliseeritud.

2021. aastal jõudis Pärnu keskuslinnast ja osavaldadest Pärnu loomade varjupaika 193 hulkuvat kassi. Oma koju tagasi sai neist 29. Aasta varem oli numbrid vastavalt  260 ja 33.

Kõik varjupaigast uude koju minevad kassid on kiibistatud ja steriliseeritud või kastreeritud, seega on varjupaigast looma adopteerinutel selle võrra vähem kohustusi.

Pärnu linna kasside ja koerte pidamise eeskirjaga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles