Pärnus loeti taas ette iseseisvusmanifest

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iseseisvusmanifesti luges Pärnus Rüütli platsil vabariigi väljakuulutamise monumnendi juures ette näitleja Sepo Seeman.
Iseseisvusmanifesti luges Pärnus Rüütli platsil vabariigi väljakuulutamise monumnendi juures ette näitleja Sepo Seeman. Foto: Ants Liigus

Nagu Pärnus on traditsiooniks saanud, loeti seal ka eile ette sama iseseisvusmanifest, mille advokaat Hugo Kuusner 1918. aasta 23. veebruaril Endla rõdult ette kandis ja sellega Eesti Vabariigi välja kuulutas.

"Manifesti kõigile Eestimaa rahvastele" kandis täna ette näitleja Sepo Seeman. Ettelugemine toimub traditsiooniliselt Endla teatri kunagises asupaigas, kuhu Eesti Vabariigi 90. aastapäevaks paigaldati rõdu kujutav monument, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

"Eesti rahvas ei ole aastasadade jooksul kaotanud tungi iseseisvuse järele. Põlvest põlve on temas kestnud salajane lootus, et hoolimata pimedast orjaööst ja võõraste rahvaste vägivallavalitsusest veel kord Eesti aeg tuleb, mil "kõik pirrud kahel otsal lausa löövad lõkendama" ja et "kord Kalev koju jõuab oma lastel õnne tooma". Nüüd on see aeg käes," kõlasid Seemani suust manifesti read.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles