Pärnu pühakoda üllatab remontijaid

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Suve lõpuks peaks EAÕK Issandamuutmise katedraalkirik tellingutest vabanema.
Suve lõpuks peaks EAÕK Issandamuutmise katedraalkirik tellingutest vabanema. Foto: Urmas Luik

Pärnu südalinnas rahvasuus Aia tänava kiriku katusel kõrguvad tellingud ja nelitise kuppel kiiskab vaskplekiga kaetuna, kuid osaühingu Katuseabi meestel jätkub siin tööd mitmeks kuuks ja 120 aastat tagasi ehitatud pühakoda üllatab remontijaid nagu iga eakas hoone.

Eesti apostliku õigeusu kiriku (EAÕK) Pärnu Issandamuutmise katedraalkiriku esimeses etapi restaureerimist ehk nelitise katuse remonti toetas muinsuskaitseameti 100 000 euroga. “Kui katus on auklik, on maja hädaohus,” nentis ülempreester Ardalion Kesküla.

“Nelitise all ikonostaasi juures sadas katus läbi, kooripealse katuse karniis laguneb. Neid kohti on veel, mida vahepeal on lapitud, kuid mille taastamine on hädavajalik, aga nelitis on kõige tähtsam osa.” Omal ajal Pärnu linna eraldatud maale kiriku ehitamise eestvedaja ja eesti koguduse esimene preester oli rahvusliku liikumise tegelane Mihkel Suigusaar. Jätkuva restaureerimise tellija on EAÕK ja tellija esindaja arhont Viljo Vetik, Pärnus tuntud ettevõtja.

“Meil ei ole mõtet hakata alt ehitama, kui katus jookseb läbi. Alustasimegi ülalt nelitise torni taastamisega, võtsime vanad projektid ette ja loome selle ilusa rikkuse, mille on ajahammas rikkunud,” selgitas Vetik. “Nelitise igasse nurka tulevad Soomes meie koostööpartneri juures kullatud ristid ja see tuleb äärmiselt ilus. Ikkagi katedraalkirik.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles