Pärnu linnalehmade kümne aasta pikkust tööd ähvardab korstnasse kirjutamine (2)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne. Fotol olev veis pole avariiga seotud.
Pilt on illustratiivne. Fotol olev veis pole avariiga seotud. Foto: Tõnu Laasi

Kümne aastaga puhtaks nositud Pärnu rannaniite ähvardab taas pilliroogu kasvamine ja võsastumine, sest luust ja lihast muruniitjaid tuleb tikutulega taga otsida. Selleks aastaks kauples linnavalitsus linnalehmad ainult kolmandikule soovitud alast ja sedagi alles poolest suvest.

Sellest nädalast tulevad Saarde vallas tegutseva Luigeveski Agro pudulojused hooldama mitmekümne hektari suurust rannaniidu osa, mis jääb Papiniidu tänava pikendusest kuni Harju tänava otsani.

Ülejäänud niidu alad, mis jäävad kõnealusest alast ühelt poolt keskranna ja teiselt poolt Raeküla suunas, jäävad tühjaks.

Pärnu linnavalitsuse linnamajanduse peaspetsialist Argo Mättas tõdes, et linnalehmade otsimisega jäädi hilja peale ja avalikul konkursil õnnestus leida vaid üks loomakasvataja, kes otsustas rannaniitude hooldamise viieks aastaks sõlmitud tasuta lepinguga ette võtta.

“Teeme viimaseid ettevalmistusi, et loomad selle nädala lõpuks rannaniidule tuua, sest muidu on oht, et taimestik nendel aladel kasvab üle ja nad ei pruugi seda väga hea meelega süüa,” ütles osaühingu Luigeveski Agro juht Kerli Ats. “Ehkki loomad jõuavad rannaniidule ootuspärasest märksa hiljem, tahame täita kokkulepet ja hooldada seda veidi üle 50 hektarit, mille oleme kohustusena võtnud. Natuke teeb muret, et veised pidanuks rannaniidul olema hiljemalt mai lõpuks, aga loodan, et äkki on veel tagumine aeg, et see ala saaks toetusmeetme nõuetele vastavalt hooldatud. Arvestama peame ka asjaoluga, et loomad peavad rannaalaga veel kohanema.”

Keskkonnaameti maahoolduse büroo juhataja Gunnar Sein rääkis, et kui loomi niidul pole, hakkab pilliroog seal üsna ruttu taas võimust võtma.

“Et pilliroog puituks, on vaja, et seda üks aasta ei niideta või seda ei hooldaks loomad. Pilliroog jääb siis püsti ja puitub talve jooksul. Kui puitunud pilliroogu tekib paar–kolm aastat, hakkab see lamanduma. See on kolme kuni viie aasta lugu, et rannaniidu seisund oluliselt halveneks,” ütles Sein.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles