Maakonnas töötab üle 1000 päikeseelektrijaama (2)

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Suure osa Pärnumaa päikeseenergia tootjatest moodustavad majapidamised, kus enda tarbeks on katusele paigaldatud päikesepaneelid.
Suure osa Pärnumaa päikeseenergia tootjatest moodustavad majapidamised, kus enda tarbeks on katusele paigaldatud päikesepaneelid. Foto: Урмас Луйк

Pärnumaalt on tänavu esitatud üle 640 elektritootja liitumistaotluse, enamjagu neist sooviga rajada päikesejaam. Nii lisanduks siit kandi toot­jatelt elektrivõrku ligemale 170 megavati jagu võimsust, mis kasvataks tootmist üle nelja korra.

Aasta jooksul on lisandunud pea 120 päikeseelektrijaama koguvõimsusega 2,7 megavatti ning projekteeri­mise ja ehituse etapis on ühte­kokku 59 päikesejaama võrguühendus.

Kuid augusti seisuga töötab Pärnumaal 1022 päikese­elektrijaama, mille koguvõimsus on 40,9 megavatti, valdava osa ehk 582 moodustavad suurtootjad. Ülejäänud 440 on mikrotootjad ehk üldjuhul majapidamised, mille tootmisvõimsus jääb alla 15 kilovati ja mis annavad elektrivõrku kokku 4,56 megavatti energiat.

Nii paljude tootjate elektrivõrku ühendamine paneb Elektrilevi proovile, kuna jaotusvõrk ei olnud ehitatud arvestusega, et sellega liitub niivõrd arvukalt energiatootjaid. Ja kui jaotusvõrku tuleb liituva tootja tarbeks tugevdada, peab need kulud tasuma tootja ise, kuid mikrotootjate puhul kannab kulud Elektrilevi.

Elektrilevi töötab riigi ja koostööpartneritega selle nimel, et kiirendada võrgu arendamist ja tootmissuunalise võimsuse suurendamist.

Reti Meema

Elektrilevi kommunikatsiooni- ja turundusjuht

Elektrilevi kommunikatsiooni- ja turundusjuhi Reti Meema kinnitusel on paljudes piirkondades siiski võimalik toodetavat energiat võrku edastada vajaduseta jaotusvõrku ümber ehitada, seda eriti just mikrotootjate võrku lisandumisel. Siiski leidub piirkondi, kus on vajadus jaotusvõrku tugevdada.

“Kuid Elektrilevi töötab ­riigi ja koostööpartneritega selle nimel, et kiirendada võrgu arendamist ja tootmis­suunalise võimsuse suurendamist,” seletas Meema. “Küll ei lahenda lisainvesteeringute suunamine jaotusvõrku põhivõrgus puuduva vaba võim­suse küsimust.”

Puuduv vaba võimsus on suurim kitsaskoht just neile elektritootjatele, kelle jaama võimsus ületab 15 kilovatti ja kes liitumisel peavad arves­tama ka põhivõrguühenduse läbilaskevõime tõstmise kuludega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles