Tuhandetel hektaritel püütakse aega tagasi pöörata

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
RMK sai Nigula, Nehatu ja Nedrema looduskaitsealal ühtekokku 23 hektaril puisniidud taastatud ja veel 34 hektarit on tegemisel.
RMK sai Nigula, Nehatu ja Nedrema looduskaitsealal ühtekokku 23 hektaril puisniidud taastatud ja veel 34 hektarit on tegemisel. Foto: Ants Animägi

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) ja Eestimaa looduse fond plaanivad Pärnumaal suuri taastamistöid. RMK juba tegeleb puisniitude taastamisega ning koos kavatsetakse taastada ka suured sooalad.

Eelmisel aastal sai RMK Pärnumaal puisniitude taastamistöödega valmis kokku 23 hektaril ning neist saavad taas poollooduslikud kooslused ehk heina- ja karjamaad. Raiuti maha liigsed puud ja põõsad, freesiti kännud ja mättad ning ebaühtlane pinnas tasandati, et anda neile aladele tagasi nende endisaegne ilme. “Et need edaspidigi säiliksid poollooduslikuna, tuleb neid niita ja neil karjatada loomi,” ütles RMK looduskaitsespetsialist Priit Voolaid.

Poollooduslikud kooslused on Voolaiu sõnutsi välja kujunenud inimese abil, peamiselt niitmise ja karjatamisega. Loomapidamise vähenemisel ja muutumisel paljusid neid alasid enam ei kasutatud ja sinna kasvas võsa. “Hooldatud poollooduslikud kooslused on aga väga liigirohked elupaigad, see ongi põhjus, miks neid taastatakse

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles