Kahes rannas ei vasta suplusvesi nõuetele

Sirle Matt
, reporter
Copy
Pärnu keskrannas on viimasel kahel korral võetud suplusvee proovid olnud korras.
Pärnu keskrannas on viimasel kahel korral võetud suplusvee proovid olnud korras. Foto: Urmas Luik

Viimati võeti Pärnu randades suplusvee proove läinud kolmapäeval. Osa neist oli korras, aga kahes rannas tuvastati pisut üle normi ulatuvat bakteriaalset reostust ja neis peaks vältima vee allaneelamist.

Veeproov näitas lubatust enam soole enterokokke Raeküla ja Vana-Pärnu rannas. Raeküla rannas oli lubatud 100 ühiku asemel näitaja 270 ja Vana-Pärnu rannas 120. Terviseamet peab tõenäoliseks, et korrast ära proovid on seotud eelmisel nädalal puhunud marutuulega, kui kerkis ka merevee tase. Kuna Raeküla rannas on suplusvee kvaliteediklass nelja aasta analüüsitulemuste põhjal jätkuvalt halb, ei kuulu koht tänavugi ametlike supluskohtade nimekirja ning terviseamet ei soovita seal ujuda.

Soole enterokokid on tavalised ja levinud bakterid, kes elavad inimeste ja teiste soojavereliste loomade soolestikus. Nende hulgas võib aga olla mikroorganisme, mis võivad põhjustada näiteks seedetrakti haigusi. Ettevaatlik tasuks olla eelkõige lastel, vanematel ja nõrga immuunsüsteemiga inimestel. Kuna bakterid võivad põhjustada seedetrakti haigusi, peaks vältima vee allaneelamist. Kindlasti tuleks vältida suplemist, kui esineb lahtisi haavu, seda ka siis, kui analüüsid vastavad normidele, sest haavade kaudu võib kergesti nakatuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles