Fotod Ikla piiripunktis leitud narkootikumid ja relv viisid rahvusvahelise kuritegeliku grupi tabamiseni

Karl Hütt
, reporter
Copy
Rahvusvaheline uurimine sai alguse 2023. aasta veebruaris, kui maksu- ja tolliamet kontrollis Ikla piirilt Eestisse sõitnud treilerit.
Rahvusvaheline uurimine sai alguse 2023. aasta veebruaris, kui maksu- ja tolliamet kontrollis Ikla piirilt Eestisse sõitnud treilerit. Foto: PPA

Eesti, Soome ja Belgia õiguskaitseasutuste koostöös tõkestati rahvusvahelise kuritegeliku grupi tegevus: neilt saadi kätte 100 kilogrammi amfetamiini, 22,5 kilogrammi kokaiini, ligemale pool miljonit eurot sularaha ja mitu relva.

Rahvusvaheline uurimine sai alguse 2023. aasta veebruaris, kui maksu- ja tolliamet kontrollis Ikla piirilt Eestisse sõitnud treilerit, millest leiti 100 kilogrammi amfetamiini ja kaks ebaseaduslikku automaattulirelva. Belgia kodanik peeti kuriteos kahtlustatavana kinni ning talle esitati kahtlustus suures koguses amfetamiini ja ebaseaduslikus tulirelvade käitlemises.

Eestis kätte saadud amfetamiin ja ebaseaduslikud automaattulirelvad.
Eestis kätte saadud amfetamiin ja ebaseaduslikud automaattulirelvad. Foto: Ppa

Kaitsepolitseiamet korraldas kohtueelset menetlust. Mehele esitatud süüdistust arutatakse praegu kohtus.

Esialgsete tõendite põhjal oli alust arvata, et selle teoga võib olla seotud suurem kuritegelik grupp. Belgiast Eestisse toodud suur amfetamiinikogus ei olnud mõeldud Eesti turule, vaid süüdistatavad suundusid Soome. Seetõttu loodi kohtueelse menetluse alguses Soome ja Belgia õiguskaitseasutustega rahvusvaheline uurimisrühm, mis võimaldas kahtlustatavate tegevuse kohta eri riikides tõendeid koguda ning neid omavahel vahetada. Soome politsei teatas, et nende uurimine on lõppenud ja kuritegude organiseerijad antakse Soomes kohtu alla.

Eestis kätte saadud amfetamiin ja ebaseaduslikud automaattulirelvad.
Eestis kätte saadud amfetamiin ja ebaseaduslikud automaattulirelvad. Foto: Ppa

Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Kaido Tuulemäe sõnade kohaselt ei tohi Eestist kujuneda transiitriik, mille kaudu ohtlikud ained ja tulirelvad Skandinaaviasse jõuavad. «Peale Eestis kohtu alla antud mehe tabasid Soome kolleegid Eestiga seotud kahtlustatava, kelle korterist leiti 22,5 kilogrammi kokaiini ja 177 000 eurot sularaha. Teise kahtlustatava korterist leiti veel 30 000 eurot sularaha ja luksuslikke käekelli. Kokku saadi uurimise käigus kätte ligi pool miljonit eurot kuritegelikul keel saadud sularaha, 100 000 eurot muude kuritegudega saadud vara ja ebaseaduslikke tulirelvi,» ütles Tuulemäe.

Ebaseaduslik sularaha.
Ebaseaduslik sularaha. Foto: Soome Politsei

Paraku on üledoosisurmade arv juba teist aastat hüppeliselt kasvanud. Suure osa neist surmadest on põhjustanud sünteetiliste opioidide ja fentanüülide kõrval just kokaiin ja amfetamiin. «Narkootilise aine tarvitaja ei saa kunagi olla aine kvaliteedis kindel, sest seda võidi mõnes isetekkelises laboris märksa kangema ainega mõju tugevdamiseks segada. Seetõttu on õiguskaitseasutused suunanud oma teraviku ohtlike ainete tarneahelate lõhkumisele ja kahtlustatavate kohtu ette viimisele,» lisas Tuulemäe.

Eestis kätte saadud amfetamiin ja ebaseaduslikud automaattulirelvad.
Eestis kätte saadud amfetamiin ja ebaseaduslikud automaattulirelvad. Foto: Ppa

Kaitsepolitseiameti Lääne osakonna direktori Veiko Germanni kinnitusel töötab kaitsepolitsei selle nimel, et ebaseaduslike relvadega ei ohustataks inimeste turvalisust ega riigi julgeolekut. «Et meie pingutus vilja kannaks, on vaja koostööd üle välja: nii inimestega, kes oma tähelepanekuid jagavad, kui ka õiguskaitse- ja teiste riigiasutustega, kes panustavad ennetamise ja kontrolliga,» selgitas Germann. «See juhtum on hea näide rahvusvahelisest koostööst: suutsime ühes Belgia ja Soome kolleegidega tasalülitada nii inimeste tervist kui ka meie piirkonna julgeolekut ohustava kuritegeliku grupi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles