Video Välk lõi Mai kooli õuel kasvava kase sisse nii, et pilpaid lendas

Copy
Välgutabamuse saanud kask Mai kooli hoovis.
Välgutabamuse saanud kask Mai kooli hoovis. Foto: Urmas Luik

Pärnus reede õhtul möllanud äikesetormi ajal käis kõva pauk Mai tänava kooli juures, kus välk lõi sisse seal mitukümmend aastat kasvanud kasele nii, et puu küljest lendas kooretükke ja piki tüve tekkisid praod. Välgutabamuse sai ka mõnesaja meetri kaugusel asuv lasteaed.

Mai kooli õppealajuhataja Olga Hool oli hetkel, kui välk puud tabas, mõnekümne meetri kaugusel koolimajas. Tema kabineti aknad jäävad just selle kase poole, kuhu välk sisse lõi. “Ühtäkki käis väga kõva pauk ja koolis hakkas tööle signalisatsioon,” meenutas ta ehmatavat vahejuhtumit.

Hool arvas esiti, et välk lõi koolimajja sisse. Seda, et piksenool tabas hoovis asuvat puud, märkas ta hiljem, sest kooretükid, mis tabamuse järel laiali lendasid, paiskusid Mai tänava poole.

Õppealajuhataja tõdes, et kärgatus oli küll kõva, aga mitte hirmsam kui mõne muu äikesetormi ajal. “Muidugi ehmusin, sest kärgatus, kui välk kusagile lähedale sisse lööb, on kõva,” tunnistas ta. “Aga nii on ju iga äikese ajal: ikka müristab, kui välku lööb. Eelmise nädala lõpul oli teistelgi päevadel samasugust müristamist.”

Õppealajuhataja sõnutsi on reede õhtul välgutabamuse saanud puu kujunenud omamoodi vaatamisväärsuseks, sest pärast seda, kui somes hakkasid levima pildid sellestsamast puust, on käinud seda uudistamas kümned inimesed.

Mai kooli direktori Silja Kikerpilli sõnutsi puusse löönud välk suuremat kahju koolimajas ei tekitanud. “Mõned arvutid ei hakanud esmaspäeva hommikul tööle, aga meie arvutispetsialist arvas, et need saab peagi korda,” ütles ta.

Direktori jutu järgi vaatavad arboristid välgutabamuse saanud kasepuu üle ja siis selgub, milline saatus teda ootab: kas tuleb maha võtta või saab teda ravida.

Reedel veidi enne kella 19 Mai kooli juures aset leidnud välgutabamuse jäädvustas juhuslikult naabermajas elav Helery Gerne.

Gerne sõnutsi käis ta enne äikesetormi lapsega teisel pool koolimaja asuval mänguplatsil ja kui pikne pidu pidama hakkas, olid nad juba tuppa jõudnud. “Panin telefoni akna peale filmima. Alles pärast sain teada, et välk oli kooli juures puusse löönud,” rääkis ta, märkides, et mingit kõvemat pauku välgutabamuse ajal ta tähele ei pannud.

Umbes samal ajal kui kõu Mai kooli õuel kõmises, sähvis pikne ka 600 meetrit eemal Mai lasteaia juures. Lasteaia direktor Kersti Nõupuu ei tea, kas välk tabas maja või maad kusagil läheduses, aga sealgi läks tööle alarm.

Tagasi üles