Üle Eesti saab tasuta õppida internetis turvaliselt tegutsema

Copy
Iga päev toimub RIA andmeil Eestis vähemalt 15 juhtumit, kus inimesed, ettevõtted ning asutused jäävad oma andmetest ja ka rahast ilma või siis on nende tavapärane töö ja elu häiritud.
Iga päev toimub RIA andmeil Eestis vähemalt 15 juhtumit, kus inimesed, ettevõtted ning asutused jäävad oma andmetest ja ka rahast ilma või siis on nende tavapärane töö ja elu häiritud. Foto: Arvo Meeks

Alates septembri lõpust korraldatakse üle Eesti 25 täiskasvanutele mõeldud tasuta töötuba, kus õpetatakse internetiga seotud ohte ära tundma ning oma arvuteid ja nutiseadmeid paremini kaitsma. Pärnus toimub koolitus keskraamatukogus.

Õpitoad on mõeldud eeskätt keskealistele ja vanematele inimestele (üle 55aastastele), aga oodatud on kõik huvilised. "Kahjuks on viimastel aastatel küberründed ja pettused järjest rohkem levinud. Kurjategijad kasutavad ära seda, et inimeste seadmed on halvasti kaitstud, nad pole internetis levivate ohtudega hästi kursis või siis on tähelepanu hajunud kiire elutempo tõttu," rääkis riigi infosüsteemi ameti (RIA) ennetusjuht Kaisa Vooremäe.

Iga päev toimub RIA andmeil Eestis vähemalt 15 juhtumit, kus inimesed, ettevõtted ning asutused jäävad oma andmetest ja ka rahast ilma või siis on nende tavapärane töö ja elu häiritud. Seda on ligemale kaks korda rohkem kui eelmisel aastal.

RIA eestvedamisel toimuvad õpitoad aitavadki inimestel vältida praegu kõige rohkem varitsevaid ohte. Osalejaid õpetatakse näiteks ära tundma õngitsuslehti, petukõnesid ja muid kuritegelikke skeeme. Samuti räägitakse, kuidas oma kontosid tugevate paroolide ja kaheastmelise autentimise abil kaitsta.

"Õpitubades tuleb juttu ka tarkvara uuendamisest ning oma nutikate kodumasinate ja muude moodsate seadmete kaitsmisest. Samuti on kõne all andmete varundamine, et olulised dokumendid ning armsad perepildid ja videod ei läheks kaduma," loetles Vooremäe.

Õpitoad kestavad umbes kaks tundi ning vältavad novembri alguseni üle Eesti kohalikes raamatukogudes ja sotsiaalasutustes.

Suvepealinnas toimub koolitus 30. oktoobril 15.30–17.30 Pärnu keskraamatukogus.

RIA-l on valminud kirjalikud juhendidki, mida jagatakse huvilistele raamatukogudes üle Eesti. Kõigil arvutikasutajatel on võimalik küberohtude kohta lugeda ja oma teadmisi parandada veebilehel itvaatlik.ee.

Tagasi üles