Sügis toob teedele liiklejad, kellel on alati peatee

Copy
Aktiivsel liikumisperioodil satuvad ulukid tavapärasest enam teedele.
Aktiivsel liikumisperioodil satuvad ulukid tavapärasest enam teedele. Foto: Peeter Langovits

Alanud sügis on toonud kaasa metsloomade suurema aktiivsuse, mistõttu võib neid maanteedel kohata tavalisest rohkem. Seetõttu on sõidukijuhtidel hämaras liigeldes oluline olla eriti ettevaatlik.

Transpordiamet märgib, et eriti tähelepanelik tasub olla liiklusmärgi “Metsloomad teel!” piirkonnas, sest seal ületavad metsloomad sagedamini teed. Samuti tasub valvsaks jääda metsatukkade vahel ja põldude lähedal. Hämaral ajal, eriti päikesetõusu eel ja -loojangu järel, liiguvad loomad loomupäraselt enam. Nende aktiivsust on suurendanud ka alanud jooksu- ja jahihooaeg.

“Aktiivsel liikumisperioodil sagenevad olukorrad, kus ulukid satuvad tavapärasest enam teedele ning on suurem oht auto ja metslooma kokkupõrkeks, seega peame liiklejatena eriti hoolsad olema ja teele lähenevaid metsloomi märkama,” ütles transpordiameti keskkonnakorralduse üksuse juhataja Villu Lükk. “Samuti tuleb meeles pidada, et kui üks metsloom ületab teed, võivad talle järgneda teised.”

Lüki sõnutsi on metsloomadel on oma sisseharjunud rajad, mida nad meelsasti ei muuda. Seetõttu tuleb liiklusmärgi “Metsloomad teel!” piirkonnas eriti ettevaatlik olla, järgida kiiruspiiranguid ning vajadusel kiirust maha võtta.

“Metsloomal on alati peatee,” märkis Lükk.

Mitmel pool üle Eesti on tarastatud teelõikudel loodud metsloomadele teeületuskohad, mis on varustatud hoiatava märgistusega.

Peale selle käivitas transpordiamet möödunud nädalal pimedal ajal hoiatused muutuva teabega infotabloodel piirkondades, kus metsloomad teed ületavad.

Riigiinfo telefonil 1247 registreeritakse aastas ligemale 6000 looma hukkumine, kusjuures arvatavasti jääb enamik väiksemate loomadega seotud õnnetusi registreerimata. Nendes õnnetustes saab vigastada 20–30 inimest aastas. Viimastel aastatel on probleem pigem suurenenud, sest sõidukeid liigub Eesti teedel rohkem ning ka sõraliste arvukus on suurenenud.

Kui on toimunud kokkupõrge metsloomaga

Kui hukkunud või viga on saanud loom, tuleb sellest teatada infotelefonil 1247.
Kui hukkunud või viga on saanud loom, tuleb sellest teatada infotelefonil 1247. Foto: Elmo Riig
  • Peatuge ja lülitage sisse ohu- ja ääretuled ning pange sõidukist väljudes selga ohutusvest.
  • Kui õnnetuses on inimkannatanuid, teatage sellest hädaabinumbril 112.
  • Kui hukkunud või viga on saanud loom, teatage sellest infotelefonil 1247.
  • Enne helistamist proovige tuvastada uluki liik ja määrata õnnetuse võimalikult täpne asukoht, näiteks nutiseadme rakenduse Waze abil. Abiks on ka asukohale iseloomulike objektide (näiteks kilomeetripost või bussipeatus) kirjeldus.
  • Mida täpsema info edastate, seda kergemini ja kiiremini saavad jahimehed reageerida olukorras, kus hukkunud uluk vajab teelt kiirelt eemaldamist.
  • Kui uluk läks omal jõul teest eemale, aga on ilmselt vigastatud, teatage juhtunust samuti numbril 1247, edastades võimalikult täpne asukohakirjeldus.

Andmed: transpordiamet

Tagasi üles