Tammistet tabas järjekordne maalihe

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maalihked Pärnu jõe kallastel pole haruldased. Üleeile varises umbes pool tuhat ruutmeetrit kallast Tammistes.
Maalihked Pärnu jõe kallastel pole haruldased. Üleeile varises umbes pool tuhat ruutmeetrit kallast Tammistes. Foto: Urmas Luik

Pärnumaal Sauga vallas Tammiste külas Rannakaare tee ääres oli üleeile hommikul järjekordne maalihe, kui Pärnu jõe paremkaldal varises jõkke paarkümmend meetrit kaldakõrgendikku.

Lihkes murdus kaldakõrgendikult umbes poole tuhande ruutmeetri suurune maalapp, mis kukkus püstloodis viis–kuus meetrit allapoole jõkke.

Lähematest majadest jäi maalihe sadakonna meetri kaugusele, jõe kaldal lookleva teeni on lihkekohast paarkümmend meetrit. Pärnu jões asuvad lihkepaiga kohal Tindisaared.

Maalihe toimus kohas, mida ilmselt mõni kohalik elanik kasutab prügimäena: varingu paigas vedeles olmejäätmeid ja oksarisu.

Jaanuari alguses varises Pärnu jõe paremkallas üleeilsest lihkekohast paari kilomeetri jagu Pärnu poole. Toona nihkus maa Reiu jõe suudme kohas, hammustades jõest umbes paarikümne meetri kaugusel kaldast sadakond meetrit metsaalust, mis varises hinnanguliselt poolteist meetrit allapoole.

Pärnus toimus viimaste aastakümnete suurim lihe 1966. aasta 16. novembril, kui Pärnu jõe vasakkaldal Viisnurga juures vajus jõkke tuhandeid kantmeetreid pinnast.

Pärnu jõe kallastel on maalihked sagedased. Seepärast on näiteks linnavalitsus jõekallaste seisundit uurinud ja planeeringu-spetsialistid nõuavad kõigilt, kes sinna midagi ehitada soovivad, lihkeohuga arvestamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles