Kalurite ralli juhatab sisse veepeo

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannakalurid Priit Pilve, Tarmo Luks ja Villu Tüür on Sauga jõe ääres ametis paadi taastamisega. Vette lastakse alus sügisel.
Rannakalurid Priit Pilve, Tarmo Luks ja Villu Tüür on Sauga jõe ääres ametis paadi taastamisega. Vette lastakse alus sügisel. Foto: Ants Liigus

Homsest laupäevani saab Pärnus taas osaleda veepeol “Watergate”, mille sportliku programmi avaetenduse annavad rannakalurid jõel lappajate võidukihutamisel.

“Watergate’i” peakorraldaja Priit Valkna teatel on kaluripaatide ehk lappajate MM sündmus, kus muidu nii tõsise elukutse esindajad rõõmuga kaasa möllavad.

“Lappajate MM on eri paadiklasside võidukihutamine, kus ühtlasi hinnatakse meeskondade atraktiivsust ja fantaasiat,” seletas Valkna.

“Rannakalurite seltskond on Pärnu ümber üsna suur, aga neid näeb harva. Nüüd, kui räimepüük on läbi, saavad kalurid osaleda seltskondlikul üritusel ja näidata seal end oma traditsioonilises töövormis nii pärnakaile kui külalistele,” sõnas Priit Valkna.

Naudivad hooaja lõppu

Eile ehitasid Pärnu kalurid Tarmo Luks, Villu Tüür ja Priit Pilve Vana-Saugas jõe ääres paati ja homsele võidukihutamisele mehed väga ei mõelnudki.

“Ilmselt väikeste paatidega läheme,” märkis Luks. “Meie need kõige kõvemad mehed polegi, teistel on olnud kiiremad paadid. Aga oleme saanud auhindu kostüümide eest ja mõni mõte on selleks aastakski.”

Pilve seletusel algas rannakaluritel pärast räimepüüki vaiksem aeg, kui nokitsetakse paatide kallal ja puhatakse. “Teeme järgmiseks hooajaks paadid korda, muidu lähed mull-mull,” nentis Pilve. “Praegu saab perega koos olla. Septembris saadame lapsed kooli ja läheme ise uuesti merele.”

Lappajate MM on üle 20 aasta kalurina töötanud Pilve sõnade kohaselt mõnus hooaja lõpuüritus, kus näeb teiste sadamate kalureid, kellega omavahel muljeid vahetada.

Homsel võistlusel sõidavad lappajad vallikraavi suudmest mööda Pärnu jõge Kesklinna silla alt läbi ja tagasi mitu ringi. Kostüüme hindab Valkna teatel mitu asjasse pühendatud kohtunikku ja veeteede ameti esindaja.

Auhinnaks saavad parimad nii paadivarustust, kütust kui kanget ja magusat napsi.

Maailmameistrid tuuakse rahva ette Vallikäärus, kus pärast suve avamise galaõhtut toimub võitjate autasustamine.

Pärnu Postimees ootab kepikõndima

Samal ajal leiavad aset muinastuleregatt, mereväelaeva Ristna saabumine ja tervitus Pärnule ning suvepealinna tiitli üleandmine. Vallikäärus tasuta kontserdil esinevad Pärnu noored muusikud ja Kaunimate Aastate Vennaskond.

Lappajate MMi kõrval leiab tänavu veefestivali kavast muidki sportlikke üritusi. Nii stardib reedel esimene võidupüha maraton ja poolmaraton Torist Pärnusse. End vähem sportlikuks pidavad inimesed võivad aga osaleda linnas toimuval esimesel “Watergate’i” kepikõnnil.

Pärnu Postimehe väljaandja Ühinenud Ajalehed ASi levi- ja turundusjuhi Erkki Lumisalu teatel saavad kõik Pärnu Postimehe tellijad osaleda tervisekõnnil soodushinnaga ehk viie euro asemel kolmega. Selleks tuleb registreerimisele kaasa võtta Pärnu Postimehe kliendikaart, mille kõik lehetellijad saavad Pärnu Postimehe klienditeenindusest tasuta.

Tervisekäimisele saab end kirja panna Endla teatri juures alates keskpäevast ja kepikõnd algab samas kaks tundi hiljem.

“Eesti vanim kepikõndija on Pärnu Postimehe päises olev postipoiss,” lisas Lumisalu. “Kõik, kes kostümeerivad end kepikõnnile vastavalt postipoisiks, pääsevad terviseüritusele tasuta.”

Kõik kepikõnni lõpetajad saavad väikese meenekoti ja neil on ka võimalus samas soetada poole hinnaga pääse reede õhtupoolikul Vallikäärus korraldatavale kontserdile “Tippude paraad”, kus esinevad Ivo Linna, Ott Lepland, Tanel Padar, Marko Matvere, Maarja-Liis Ilus, Liis Lemsalu ja Singer Vinger.

“Watergate” lõpeb laupäeval. Veepeo kavva mahuvad ühendatud kaitseväe orkestri kontsert Vallikäärus ja paadipõletamine koos jaanipeoga jahtklubis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles