Filmifestival toob maailma Pärnusse

Annika Poldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmikatkendite vaatamist saatis Pärnu noortekoori noorteansambli laul.
Filmikatkendite vaatamist saatis Pärnu noortekoori noorteansambli laul. Foto: Urmas Taul

Esmaspäeva õhtul avati Pärnu uue kunsti muuseumis XXVI Pärnu filmifestival, mis kestab siin pühapäevani ja laieneb seejärel üle Eesti.

Festivali peateema on tänavu elu Venemaal. Viiest konkureerivast Eesti dokumentaalfilmistki on kahe fookus venelaste elul Eestis.

Festival neile, kel laiem maailmapilt

“See on pööraselt huvitav festival,” sõnas avamisel osalenud kultuuriminister Rein Lang Pärnu Postimehele. Pärnu filmifestival on ministri väitel ainulaadne, sest selle fookus on alati täpselt paigas. “Festivali tegemine on kunst,” rääkis Lang, “kus peab vaatama oma võimalusi ja selle järgi fookuse paika seadma.” Ministri arvates ei kasva see ettevõtmine massiürituseks, vaid on inimestele, keda huvitab laiem maailmapilt.

Pärnu linnavolikogu esimehe Vahur Mäe sõnade järgi on Pärnu filmifestivalist kujunenud linna süvakultuuri üks tippsündmusi.

Avamisel olid kohal festivali kolme žürii liikmed. Viis Eesti tuntud filmitegijat: Andres Sööt, Valentin Kuik, Enn Säde, Mati Põldre ja Arvo Iho hindavad rahvusvahelise konkursi töid, mida näidatakse kuues kategoorias.

Žüriis on mullused võitjad

Parima Eesti dokumentaalfilmi nimetusele kandideerib viis filmi, mida hindab kolmeliikmeline rahvusvaheline žürii. Sellesse kuuluvad eelmise aasta festivalil auhinnatud filmide loojad Itamar Chen, iisraellane, kes mullu võitis festivaliauhinna oma linateosega “Õpetaja Irena”, Eesti rahva auhinna võitnud Srdjan Sarenac Serbiast ja mullu festivali peaauhinna pälvinud filmi “Viinavabrik” looja Jerzy Sladkowski Rootsist.

Kaheksat lastefilmi hindab kahes kategoorias viieliikmeline koolinoorte žürii.

Festival algas tundmatu autori kaadritega esimesest Pärnus tehtud filmist, mis näitab 1913. aasta laulupidu, sellele järgnes Johannes Pääsukese filmilõik Setumaalt samuti 1913. aastast. Tummfilmidele ja katkendile Eesti enim levitatud linateosest “Viimne reliikvia” laulis tausta Pärnu noortekoori ansambel.

Festivali avafilmina sai rohkearvuline publik vaadata rahvusvaheliselt hinnatud Vene režissööri Viktor Kossakovski 2011. aastal valminud dokumentaalfilmi “Elagu antipoodid!”, kus on jäädvustatud maakera eri punktides elavate lihtsate inimeste elu.

Kossakovski, kes on oma filmide operaatorgi, ei alustanud seda tööd kuulsa või asotsiaalse, vaid lihtsa Vene pere elu jälgimisest Siberis Baikali ääres. Ja otsustas siis vaadata, kuidas elatakse samas punktis maakera vastaspoolel, jõudes Tšiili külakesse. Seejärel jätkas ta teadlaste abil kindlaks määratud järgmistes maakeral vastastikku asuvates paikades elu jälgimist ja jäädvustas inimese ajutist olemist looduse igavikulises kulgemises. Filmi näeb reede õhtul Eesti Televisioonis ja see kandideerib Eesti rahva auhinnale.

Filmid linastuvad Pärnus selle nädala lõpuni kolmes kohas: Pärnu raekojas (Nikolai 3), uue kunsti muuseumis (Esplanaadi 10) ja mudaravilas (Ranna pst 1).

Festival lõpeb laupäeva hilisõhtul, pühapäeval näidatakse raekojas auhinnatud filme. Seejärel kandub festival teemaprogrammidega Lääne-, Viljandi- ja Valgamaale.

9.–22. juulini saab festivalifilme vaadata Haapsalus, Otepääl, Viljandis, Heimtalis, Manijal, Kihnus, Vormsil ja Toomaninal.

ETV näitab käesoleva nädala jooksul kuut festivalil võistlevat filmi, mille teemaks elu Venemaal. Telefonihääletusel selgub Eesti rahva auhinna võitja. Laupäevasest auhinnaööst teeb ETV otseülekande.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles