Pärnule otsitakse sümbolit, legendi ja kujundit

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu poisid pole veel nii kuulsaks saanud kui Brüsseli pissiv poiss, see-eest sülitavad meie poisid erinevalt belglasest probleemideta igasse ilmakaarde.
Pärnu poisid pole veel nii kuulsaks saanud kui Brüsseli pissiv poiss, see-eest sülitavad meie poisid erinevalt belglasest probleemideta igasse ilmakaarde. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Pärnu Rotary klubi Noortefond kuulutas välja konkursi Pärnule uue sümboli leidmiseks põhimõttel, et kõigepealt läheb vaja ideed, siis leitakse inimesed ja küllap lõpuks saab kokku rahagi.

Pärnu Rotary Noortefondi juhatuse liige Andres Laanemets ütles, et ideest sõltuvalt võiks joonistusele olla lisatud makettki, kuid see pole möödapääsmatult vajalik.

Igapäevelus Sütevaka gümnaasiumi direktorina leiba teeniv Laanemets rõhutas, et uue sümboli ideele lähenemine on loominguliselt vaba.

"See ei pea ilmtingimata olema skulptuur, kuigi enamasti on linna sümboliks saanud kujud, nagu Merineitsi Kopenhaagenis või pissiv poiss Brüsselis," nentis Laanemets.

Konkursile oodatakse osalema nii pärnakaid kui Pärnuga seotud või Pärnut kalliks pidavaid inimesi.

"Eesmärk on üllas: teha Pärnu ilusamaks," võttis Laanemets kokku ideekonkursi kreedo. "Eriti meeldiks meile, kui sümboliga kaasneks lugu või legend, mille Pärnu omaks võtab."

Pärnu sümboli mõtteid ootab Rotary klubi 24. aprilliks.

Konkursitööd tuleb toimetada Pärnu kunstikooli, kus kontaktisikuks on Kristel Kallau telefonil 555 9922. Võidutöö hind on 10 000 krooni, teine koht saab 5000 ja kolmas 2000 krooni.

Linnal on kaks sümbolit

Pärnu linnal on praegu kaks ametlikku sümbolit: vapp ja lipp. Pärnu valge ristiga sinine lipp pärineb aastast 1934. Vapp on vanem.

Legend vapil kujutatud ristist ulatub 1263. aastasse, kui Leedust tulnud röövlijõugud põletasid maha Vana-Pärnu koos seal asunud toomkirikuga, kust ime läbi pääses puust altaririst. Legend jumala käega päästetud ristist rändas hiljem Uus-Pärnu vapikujutisele.

Vanim vahapitser Pärnu vapi kujutisega on Pärnu muuseumi andmete järgi säilinud 1361. aastast.

Pärnul ei ole ametlikku linnaruumi kujunduselementi, kui mitte arvestada stiliseeritud rannakarpe, mille kujulised kivist istepingid on Jakobsoni pargis ja mida võib leida Rüütli tänava sillutises.

Nii silmatorkavaid kujunduselemente, nagu näiteks Ventspilsi kirju lehm või Viljandi punane maasikas, Pärnus ei kohta.

Rotary ideekonkursi üks initsiaatoreid Laanemets ei välista Pärnule iseloomuliku kujunduselemendi leidmist konkursi korras. "Kõik head ideed on teretulnud," sõnas ta.

Rotary tegutseb iseseisvalt

Laanemets ütles, et linnavõimudega ta ideekonkursist rääkinud pole, linnakunstnik Janno Poopuuga samuti mitte.

"Kindlasti jõuame seda teha, kui oleme ideed kokku kogunud, samuti tahame kunstnikke konkursi žüriissegi," tähendas Laanemets. "Pärnu Rotary klubi kannab hoolt, et parim töö Pärnu linnaruumi kaunistama hakkab."

Siinkohal tasub meenutada, et Rotary klubi eestvedamisel püstitati Pärnu kuursaali juurde Raimond Valgre kuju.

KONKURSI TINGIMUSED

Esitada skulptuuri kavand mõõdus A4 või A3 koos kirjelduse, materjali nimetamise ja võimaliku asukoha näitamisega. Paha ei tee lisatud makett ja kujuga seonduv jutustus. Kontaktisik on Kristel Kallau, Pärnu kunstikooli telefon on 555 9922.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles