Tõstamaa vallavanem taotluse osalisest rahuldamisest riigikohtus: See on selline moraalne täpike

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Rõhu
Toomas Rõhu Foto: PP

"Eks riik vaata, kuidas Tõstamaal peab elama," tõdes Tõstamaa vallavanem Toomas Rõhu riigikohtu tänast otsust kommenteerides. 

Rõhu sõnutsi pole Tõstamaa põhimõtteline haldusreformivastane, kuid vallale on vastukarva viis, kuidas seda korraldatakse. Ta märkis, et näiteks Soomes ei tehta haldusreformi elanike arvu, vaid omavalitsuste toimetuleku järgi.

Tõstamaal palju võimalusi kellegagi ühte heita pole. "Nüüd on linn või Lihula," ütles Rõhu ja tõdes, et Pärnule on nad juba ära öelnud. Ta leiab, et kauget maakohta pole otstarbekas linnast juhtida, kuna sotsiaalsed ja majanduslikud erinevused on liiga suured.

Tõstamaa vallavanem on sedagi meelt, et Pärnuga ühinedes ei oleks tõstamaalaste häält volikogus enam kuulda. Ühtlasi peab ta vähetõenäoliseks, et kohalikke valitaks loodava omavalitsuse volikokku.

Rõhu ütles, et Tõstamaa vallavolikogu arvestas Pärnuga ühinemisest keeldumisel vallaelanike arvamust. Ta lisas, et kuna 92 protsenti küsitlusele vastanutest soovis jätkata omaette vallana, näitab riigikohtu otsus, et rahva arvamust ei võeta arvesse. Nii seadis ta kahtluse alla, kas edaspidi on mõtet valimagi minna. 

Lihulaga, mis on samuti liitumiseks ettepaneku teinud, on Rõhu hinnangul Tõstamaal vähe ühist.

Asjaolu, et riigikohus rahuldas valla taotluse osaliselt, Rõhule rahuldust ei paku. "See on selline moraalne täpike," lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles