Vaegnägijad kõnelesid elust pimedana

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kai Kuusk demonstreeris pimedatele mõeldud vahvaid leiutisi ja neljajalgse sõbra oskusi.
Kai Kuusk demonstreeris pimedatele mõeldud vahvaid leiutisi ja neljajalgse sõbra oskusi. Foto: Urmas Luik

“Ärge kartke pimedat, pimedus ei ole nakkav,” toonitas vaegnägija Juta Adams eile rahvusvahelise valge kepi päeva puhul üliõpilaste ees esinedes.

Eile kogunesid Tartu ülikooli Pärnu kolledži sotsiaaltöö ja rehabilitatsiooni korralduse üliõpilased auditooriumisse, et kuulata MTÜ Pärnu Pimedate Ühingu liikmete näitlikku esinemist “Elu pimedana”.

“Valge kepi päevaga toonitame ja tahame tagant torkida ametnikke, et oleme olemas,” lausus ühingu eestvedaja Juta Adams, kellega olid kaasas kolm vaegnägijat oma neljajalgsete abilistega: Kai Kuusk ja Silver Pulk ning nende juhtkoerad Janet ja Tõnisson ning pimedasaatja Kaie Karpin.

Vastates auditooriumi küsimustele, selgus, et Pärnu linnavalitsuse kulul sõidutatakse väiksed Pärnu erivajadusega õppurid Tartu Emajõe kooli ja Tallinna Heleni kooli esmaspäeviti ja tuuakse reedeti. Samuti lubatakse pimedaid koos juhtkoeraga Endla teatri etendustele ja Pärnu kontserdimaja kontsertidele.

Silver Pulk tutvustas tudengitele pimedate punktkirja ja demonstreeris, kuidas arvutitarkvara arvutiekraani teksti häälega ette loeb.

Kai Kuusk näitas, millised seadmed on välja mõeldud selleks, et pime või vaegnägija saaks esemete värvi määrata, lubas kuulata, millist häält teevad “rääkivad” seadmed glükomeeter, köögikaal, vererõhuaparaat, kalkulaator, akulaadija ja mõõdulint.

Kuulajad said teada, miks on vajalikud vaegnägijatele helimajakad, milline on veenivoo määraja, mille abil viletsa nägemisega inimene oskab täpselt vett klaasi valada, milline on kombatav kell ja digiluup.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles