Kohafarmi vaidluses otsiti kompromissi

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suuresilla kohafarmi makett.
Suuresilla kohafarmi makett. Foto: Henn Soodla

Pärnu maavalitsus püüdis järelevalvajana leida kompromissi Audru valda intensiivkalakasvandust rajada sooviva AS FjordFreshi ja ornitoloogiaühingu vahel.


Vaidlusobjektiks oli taas, kuidas mõjutab kohafarmi ja teiste arendusprojektide nagu kinnisvaraarenduste või tuulepargi rajamine kumulatiivselt läheduses asuvat Audru poldri linnuhoiuala.



Kuigi ornitoloogiaühing ootas jätkuvalt selgitusi eelkõige keskkonnaministeeriumilt, ei saadud sealt seekordki rahuldavaid vastuseid.



Audru valla maanõunik Priit Annus nentis, et vald on kõnealuses vaidluses väga raskes olukorras, sest tegemist on kahe sel teemal vallavalitsusest pädevama poole (keskkonnaministeeriumi ja ornitoloogiaühingu) vaidlusega, kus vald peaks olema justkui kahe juriidilise hinnangu hindaja.



Lahenduskäik hakkas hargnema arutelul osalenud Pärnu maavanema Toomas Kivimägi repliigist, kus too võrdles, mida pidada maakondlikult tähtsamaks, kas hulgaliselt töökohti loovat kalakasvandust või võimalikke kinnisvaraarendusi linnuhoiuala ümbruses. Tartu ülikooli Pärnu kolledži direktor ja inimgeograaf Garri Raagmaa möönis, et linnuhoiuala ümbrusse kavandatav tuulepark ja golfiala laiendus töökohti juurde ei anna, küll teeb seda kalakasvatus kokku 1200 töökohaga.



Maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Heiki Mägi lisas, et tuuleparkide asukohad selguksid hoopis hiljuti koostööleppe sõlminud Hiiu, Saare, Lääne ja Pärnu maavalitsuse eestveetava ühise teemaplaneeringuga, milles sobivad tuuleparkide asukohad võivad erineda seni arendajate väljapakutuist.



Sealt edasi jõuti järeldusele, et kui vald esimese õiguse printsiipi rakendades linnuhoiuala ümbrusse kinnisvaraarendusi, tuuleparki või golfialalaiendust ei luba, vähemasti enne, kui kohafarmi arendaja on kasutusele võtnud leevendusmeetmed ja selgub tegelik mõju lindudele ning vald arvestab neid mõjusid järgnevais otsustustes, langevad ära vaidlusalused kumulatiivsed mõjud. Kivimägi lisas, et põhiküsimus on selles, kas Audru vallavolikogu on sellega päri.



Ornitoloogiaühing lubas vastata nädala jooksul, kas pakutud lahendus neile sobib, seejärel on Audru valla kord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles