Pärnus meestel pruudipõuda pole

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Et Pärnus elab ametlikult naisi rohkem kui mehi, ei tohiks seal endale sobiva pruudi leidmisega probleemi olla. Siiski tuleb kosjad õigesti ajastada.

Kõige raskem on naist leida alles lasteaias käivatel poissisenditel, seevastu iga raugaikka välja vedanud taat võiks kosida kaks eite ja pruute jääks veel ülegi.

Värskete andmete kohaselt elab Pärnus ametlikult ligi 5000 naist enam kui meest. Täpsemalt: 18 600 mehe kohta on end Pärnusse sisse kirjutanud 23 429 naist.

Konkurents hakkab meeste kasuks rääkima kõige viljakamas, täiskasvanu eas ehk vanuses 19–64 eluaastat. Selle vanusegrupi esindajatest elas Pärnus aasta esimese päeva seisuga 11 755 meest ja 13 369 naist.

Seevastu lasteaialaste arvestuses ehk kuni kuueaastaste seas on mehi või siis poisse tüdrukutest 94 võrra rohkem. Kooliajalgi, vanuses 7–18 on mehi ühe klassi ehk 31 õpilase jagu enam.

Kõige paremad võimalused on aga elupõlisel poissmehel endale kaasa leida alates 65. eluaastast. Nimelt elab vanusegrupis 65–120 eluaastat Pärnus 6107 vanaproua kohta vaid 2767 härrat.

Jätkuvalt negatiivne ränne

Kuid eelmise aasta sama ajaga võrreldes on olukord meeste jaoks mõnevõrra keerulisemaks läinud. Toona oli Pärnu elanike hingekirjas 18 732 meest ja 23 703 naist, kuid naiste-meeste arvu vahet võrreldes oli meeste osakaal aasta eest 142 isendi võrra suurem kui käesoleva aasta esimesel päeval.

Selles on omajagu süüd negatiivsel rändel. Kui läinud aasta 1. jaanuaril oli Pärnusse registreeritud 42 435 inimest, siis 1. jaanuari 2013 seisuga on pärnakate arv rahvastikuregistri andmetel 42 029 ehk aasta jooksul vähenes linna elanikkond 406 inimese võrra. Seda nii negatiivse iibe kui rände tõttu.

Võib ju küsida, mis on 406 inimest pealt 40 000 inimese kõrval, ent üks maksumaksja lisab Pärnu linnakassasse keskmiselt 1050 eurot aastas. Läinud aasta septembrikuu seisuga oli Pärnu linnas 16 576 maksumaksjat.

Kampaania korras kodanikuks

Aasta esimesel kümnel kuul vähenes Pärnu elanikkond keskmiselt 25 inimese võrra kuus. Mistõttu ei päästnud olukorda seegi, et novembris ja detsembris oli rändesaldo 81 inimesega positiivne.

„Ilmselgelt oli tegemist meid ees ootavate muudatustega maamaksuseaduses ja sellest lähtuvalt üleskutsega korrastada oma elukohaandmed. Selle tulemusena suurenes linna elanikkond 130 inimese võrra, mida võib pidada igati heaks tulemuseks“ selgitas linnapea Toomas Kivimägi positiivseid muudatusi aasta viimastel kuudel.

Oma mõju rändele avaldas linnavalitsuse traditsiooniline aastalõpu üleskutse oma elukohaandmeid korrastada.

Kahel nädalavahetusel Pärnus Port Artur 2 kaubanduskeskuses avatud Pärnu linnavalitsuse infoboks, kus oli võimalik oma elukohaandmeid korrastada, tõi pärnakate ridadesse 25 inimest, kes said kodanikuks hakkamise eest kingituseks valida Estonia termide pileti, Endla kinkekaardi, Koidula kooli ujula viie korra pääsme, linnabussi kuupileti või parkimiskaardi üheks kuuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles