Jana Moosar: Pärnusse võib järgmise aasta suvel tulla 100 000 turisti

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jana Moosar.
Jana Moosar. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja Jana Moosar loodab, et järgmise aasta 24.-27. juunil külastab Pärnut ligi 100 000 turisti. “Selline oli Tartu 2005. aasta kogemus ja miks peaks Pärnus toimuvatele rahvusvahelistele hansapäevadele vähem inimesi tahtma tulla?” küsis ta.


Selline rahvamass tähendab Kesklinna silla ja bussijaama vahel liikluspiiranguid. Tõenäoliselt pääsevad üle silla üksnes linnabussid ja autod peavad Papiniidu kaudu sõitma.



Jana Moosar, mitu hansalinna siia oma esindused saadab ja mida need siin teevad?


Arvan, et Pärnusse tuleb 40-50 hansalinna, mis osalevad hansalaadal ligi 80 telgiga. Neis ei müüda midagi, vaid luuakse sidemeid. Pärnu linna ülesanne on tagada turvalisus, vesi ja elekter.



Kus hansalaat toimub, pole veel teada. Mulle endale meeldiks Rüütli tänav.



Aga kus siis kaupa müüakse?


Keskaja turul, mis juba aastaid on toimunud Tallinna värava juures ja Vallikääru aasal. Kaubeldakse 14.-17. sajandi võtmes, Tartu kogemuste põhjal on oodata ligi 230 Eesti käsitöölist. Seni on neid meie laatadel olnud 180.



Turul on viis keskaegset elustiili tutvustavat mittetulundusühingut, ligi 40 toitlustajat ja muud ettevõtjat.



Kohvikud on kesklinna tänavatel. Kesklinn ongi sel ajal nagu üks suur lahtine kohvik.



On see kõik?


Kaugeltki mitte. Rahvusvaheliste hansapäevade osa on veel 25. juunil kontserdimajas toimuv majanduskonverents “Hansa + turism = hansaturism?”, mille korraldab linnavalitsus koos kolledžiga. Konverentsi ülesanne on anda ülevaade hansaturismi olukorrast ja käivitada hansaturismiettevõtjate võrgustik.



Tõenäoliselt raamatukogus on ajalooseminar, mille tööpealkiri on “Pärnult maailmale”. See korraldatakse koostöös muuseumiga ja tema ülesanne on teada anda ja meelde tuletada Pärnu taustaga suurmehi, kes Euroopa kultuuri-, teadus- ja juriidikamaastikku on oluliselt mõjutanud. Konverentsile on oodatud ajalooõpetajad ja giidid.



Veel on 17-25aastastele mõeldud “Noorte hansa”, mille eesmärk on kinnistada ühiseid väärtusi, ja nüüdisaegse kunsti näitus “Hansa reisikohver”. See on ülevaatenäitus hansalinnade professionaalsete kunstnike töödest ja avatakse 15. mail kontserdimajas.



Milline on hansapäevade kultuuriprogramm?


Esinejate nimekiri selgub novembris. Suurtseremooniad on avamine ja lõpetamine, kuid igal õhtul toimuvad suured kontserdid ja etendused.



Tegelikult kestab viie päeva jooksul neljal laval iga päev 12 tundi katkematu kultuuriprogramm, mida sisustavad nii Eesti ja Pärnu kui ülejäänud hansalinnade esinejad. Lavad on Endla-esisel parkimisplatsil, Vallikäärus ja veel kahes kohas.



Kuidas hansalinnad Pärnusse tulemisse suhtuvad? Kas siia tahetakse tulla?


Tartu latt oli kõrgel. Eestlastelt loodetakse, et nad hansapäevade korraldamisse formaalselt ei suhtu, vaid hansaliikumisse uusi mõtteid toovad. Juba on küsitud, milliseid majutusasutusi linnavalitsus soovitab.



Kõige suuremat turistide massi on oodata Saksamaalt. 16. mail avame Pärnu hansapäevade ametliku kodulehe

www.parnu.2010.eu

, mis on eesti, inglise ja saksa keeles.



Pärnult võtab 2011. aastal teatepulga üle Kaunas. 2015. aastal on rahvusvahelised hansapäevad Viljandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles