Pärnu tunnustab viit linnakodanikku

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Pärnu linnavolikogu otsustas anda Helmut Hundile, Taimi Vilgasele, Egon Elsteinile, Arvo Looritsale ja Osvald Saulepile linna vapimärgi, autasud antakse üle 23. veebruaril Eesti Vabariigi 95. aastapäeva pidulikul kontsertaktusel Pärnu kontserdimajas.

Pärnu jalgpalliklubi president Helmut Hunt pälvis tunnustuse Pärnu jalgpallielu edendamise eest. Võitnud 1961. aastal Eesti jalgpallimeistrivõistlustel Pärnu Kalevi meeskonnas hõbeda, asus Hunt samal aastal tööle Pärnu Kalevi instruktorina, olles aastatel 1963–1992 selle aseesimees.

Hunt kuulus Kalevi kesknõukogusse ja sai 1971. aastal selle auliikmeks. Linnavolikogu esimehe Vahur Mäe sõnade järgi võib tema nimega seostada kõike, mis viimastel aastakümnetel Pärnu jalgpallis on saavutatud. Jalgpalli eredamad saavutused on küll seotud Jüri Saare juhendatava naiskonnaga, ent Mäe hinnangul võib Hunti pidada naiskonna edu üheks arhitektiks.

Korraga mitmes ametis

AS Pärnu Vee finantsdirektor Taimi Vilgas on aastaid eri ametikohtadel töötades aidanud kaasa linna arengule. Ta on üks neist, tänu kellele käivad praegu Pärnus suuremahulised vee- ja kanalisatsioonitorustiku paigaldamise tööd. Töötades aastatel 2005–2007 Pärnumaa kutsehariduskeskuse direktori asetäitjana, uuendas ta koos direktor Riina Müürsepaga kutsehariduskeskust, aastaid oli tema kindlates kätes Pärnu linna rahakott.

Vilgas oli aastatel 1999–2005 Pärnu rahanduse abilinnapea, juhatades varem rahandusosakonda. Mäe tõstis esile tema aktiivset tegevust Pärnu haigla nõukogus, volikogu majanduskomisjonis ja teistes ühiskondlikes ettevõtmistes.

Egon Elsteini teavad pärnakad nii hotelli Strand ülesehitaja kui jahtklubi kommodoorina. Tänu talle ja tema meeskonnale on Strandist kujunenud Eesti üks tuntumaid konverentsihotelle, jahtklubi on saanud uue näo ja Pärnu lahel toimuvad suured purjetamisvõistlused.

Elstein on aastaid aktiivselt kaasa löönud Lions Club Pärnu Strandi tegevuses. 2007. aastal tunnustas Pärnu linnavolikogu teda äsja asutatud teenetemärgiga ettevõtluse arendamise ja erivajadustega inimeste toetamise eest.

Arvo Looritsale on põhjust olla tänulik Pärnu sõudmise arendamise ja Raba ujula hinges hoidmise eest. Talle antakse vapimärk pikaajaliste teenete eest Pärnu spordiürituste korraldamisel, Rääma sõudebaasi ja tippsõudmise arendamise eest Pärnus. Enne seda, kui ujumisklubi Raba võttis üle Raba ujula haldamise, hoolitses Loorits ujula püsimise eest.

Noorusunistused täituvad

Kunstnik Osvald Saulep saab vapimärgi Eesti Vabariigi järjepidevuse kandmise eest. Sõja, metsas elatud aastad ja vangilaagrid üle elanud mees võttis osa Nõukogude Liidu poliitvangide suurimast vastuhakust, 1954. aasta 16. mail lahvatanud Kengiri ülestõusust, mis tankide abil maha suruti.

Saulepi nooruseunistus maalida täitus alles 1959. aastal, tema loomingu üheks läbivaks teemaks on isamaalisus.

Eile otsustatud vapimärgid kannavad numbreid 77–81.

Pärnu vapimärke antakse välja 1993. aastast, mullu said selle Maili Erastus, Harald Nugiseks ja Maaja Voll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles