Kirikusaali üürimine käib koolile üle jõu

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuniks Rääma kooli staadionile valatud vesi uisuväljaks külmub, käivad sealsed lapsed õpetaja Tuuli Laanemetsa juhendamisel kesklinna uisuplatsil poognaid lihvimas.
Kuniks Rääma kooli staadionile valatud vesi uisuväljaks külmub, käivad sealsed lapsed õpetaja Tuuli Laanemetsa juhendamisel kesklinna uisuplatsil poognaid lihvimas. Foto: Urmas Luik

Põlengu tõttu võimlata jäänud Pärnu Rääma põhikool pidi uue õppeveerandi alguses loobuma naabruses asuva Agape keskuse saali kasutamisest võimlemistundideks, sest kalli küttega üüripinna eest tasumine hakkas koolile üle jõu käima.

Kui septembris läks elekterküttel oleva Agepe keskuse saali rentimine kooli tarbeks maksma 550 eurot nädalas, siis kütteperioodil on maja soojana hoidmise kulud kasvanud iga kuuga ja aasta alguses hüppeliselt tõusnud elektri hinna tõttu jõudnud sinnamaale, kus linnavalitsus pidi käed üles tõstma.

Üür kasvas 6000 euroni kuus

Veel oktoobrikuus kujunes saali rendihinnaks 600 eurot nädalas, novembris 700 eurot ja detsembris 1066 eurot. Jaanuaris kehtima hakanud elektri hinda arvestades kujunenuks saali kasutamise eest võetavaks tasuks juba 1400–1500 eurot nädalas ehk ligi 6000 eurot kuus.

Sellise hinna eest saali üürimist pidas Pärnu linnavalitsuse haridusosakond liiga kalliks.

Rääma põhikooli direktori Elmo Joa sõnade kohaselt ei saa Agape keskusele igakuist üürihindade tõstmist pahaks panna, sest kallil küttel oleva maja soojana hoidmine maksabki palju.

„Kindlasti ei kasuta Agape keskus kooli olukorda kerge teenimisvõimalusena,“ oli koolijuht kindel. Elekterküte on lihtsalt kallis ja kui meie saali ei kasutaks, toimetaks kogudus väiksemates ruumides.“

Kui kool Agape keskuse saali ei kasutaks, seisaks see talvisel ajal tühjana. Keskuse rahvas on viimastel aastatel pidanud pärast jõule jumalateenistusi madalamas kohvikutiivas.

Joa jutu järgi on Agape keskus koolile vastu tulnud, sest maja kütmine olevat kujunenud kallimaks, kui prognoos näitas. „Agape keskus on olnud ülimalt vastutulelik. Agape ei ole suuremate kulutuste eest tagantjärele rohkem raha küsinud,“ märkis koolijuht.

Agape keskuse saali kasutamisest loobudes on tubastes tingimustes kehalise kasvatuse tundide toimumiseks saadud kokkuleppele Pärnu noorte vabaajakeskusega, mis jääb Rääma koolimajast kolme bussipeatuse kaugusele. Joa jutu järgi toimuvad seal hommikused tunnid ja pärastlõunane spordiringide tegevus.

Kooli direktori sõnade kohaselt ei ole kehalise kasvatuse tundide pidamine alanud õppeveerandil kooliperele kaugeltki murelaps, sest maha sadanud lumi annab suurepärase võimaluse teha suusa- või kelgutamistunde ja peagi valmib korralik uisuplats.

„Meil on suusaveerand, annaks aga lumele pikka iga,“ ütles Joa.

Koolijuht märkis, et tuulise ja liiga külma ilma jaoks on samuti plaanid paigas. „Õpetajatel on ette valmistatud teoreetilised tunnid ja õppefilmid,“ lisas ta.

Võimla taastamine algab nädala pärast

Pärnu linnavalitsus on septembrist detsembrini Agape keskuse saali rentimise eest tasutud arved summas 10 050 eurot saatnud ehitusfirmale Marmel-E, mille ühe alltöövõtja süül Rääma põhikooli võimla põrand ja katus mullu päev enne kooliaasta algust tulekahjus kannatada said.

Millal kooli võimla uuesti pallipõrgatustest ja laste hõigetest kaigub, pole teada. Kolmapäeval kohtusid Pärnu abilinnapead Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) esindajatega, et võimla taastamise kohta selgust saada.

RKASi esindajate selgituse kohaselt on põhikooli renoveerinud peatöövõtjaga jõutud põhimõttelisele kokkuleppele, et firma taastab oma kulu ja kirjadega võimla põlengueelse olukorra. Detailsem tööde ajakava kinnitatakse eeldatavasti tuleva nädala jooksul.

Ehitaja pakkus oma abi võimla taastamiseks ka möödunud sügisel, kuid toona ei soovinud kool ja linn seda võimalust kasutada, sest lootsid, et kindlustus katab spordihoone taastamise kulud. Kindlustus teatas aasta alguses linnale, et ta tekkinud kahju ei hüvita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles