Retseptiravimeid saab varsti internetist tellida

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Toomas Huik

Suure tõenäosusega tekib juba mõne kuu pärast inimestel võimalus osta nii käsimüügi- kui retseptiravimeid internetist ja lasta need postifirmal koju tuua.

Riigikogus on arutlusel ravimiseaduse muutmise eelnõu, millega lubataks alustada Eestis ravimite internetimüüki. Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Maret Maripuu arvas, et seadus võetakse vastu veel enne kevadet. “Arutelu riigikogus esimese lugemise ajal näitas, et eelnõul on toetajaid rohkem kui vastaseid,” lisas ta.

Tühine protsent

Ravimite kaugmüük ehk e-apteek teeb eelkõige kaugetes maakohtades elavate inimeste elu lihtsamaks. Ravimite hinnale lisandub küll postikulu, kuid see jääb kordades alla transpordikulule, mida apteeki sõit nõuaks. Kui aga mõni memm ei oska arvutiga midagi peale hakata, saab tellimuse tema eest ära teha kas või linnas elav lapselaps ja memme vaevaks jääb postiljonilt pakk vastu võtta.

Seoses e-apteekidega on kõlanud arvamus, et just need annavad surmahoobi veel hinges olevatele maa-apteekidele. Vastavasisulise kirja saatis seadusetegijatele Eesti apteekrite liit.

“Eesti apteekrite liidu analüüs näitab, et ravimite kaugmüügi legaliseerimisel halveneb järsult veel 50 maa-apteegi majanduslik olukord ja nende toimetulek satub küsimärgi alla,” öeldakse pöördumises.

Eelnõu seletuskirjas seisab, et teemat arutati põhjalikult ja leiti muuhulgas, et ravimite tellimine kaugmüügi korras on hoopis keerulisem ja kulukam kui tavaapteegist ostes, mistõttu võib eeldada, et piirkondades, kus apteek praegu olemas, jääb ravimite kaugmüügi osakaal tühiseks – selleks võib kujuneda kuni kolm protsenti.

Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp rääkis, et Euroopa kohtu lahend aastast 2003 ütleb, et liikmesriikidel on vabadus otsustada, kas lubada retseptiravimite kaubandust, kuid kindlasti peab olema lubatud käsimüügiravimite e-kaubandus.

Et Eesti on ühena vähestest Euroopa Liidus juurutanud digiretsepti süsteemi, on loogilise arenguna nüüd plaanis seadustada üheskoos nii retsepti- kui käsimüügiravimite müük internetis.

Nõu võib küsida

Internetiapteegi tohib avada ainult olemasoleva apteegi tegevusloa omaja ja peale selle kehtestatakse terve hulk reegleid, millele ettevõte peab vastama. Ravimite kaugmüügi õiguse annab ravimiamet ja amet hakkab oma veebilehel avaldama ravimite kaugmüüki pakkuvate apteekide nimekirja koos veebiaadressidega.

Tulevase ravimiostja peamine mure võib olla, et ise on raske otsustada, milline ravim on talle sobivaim. Maripuu selgitas, et enne tellimuse kinnitamist küsitakse tellijalt nõustamise soovi kohta ja ta võib valida helistamise või e-kirja kaudu nõustamise.

“Igal juhul peab patsiendil internetiapteegist ravimi ostmisel olema võimalus saada nõuandeid apteekrilt. Sest apteegiteenuse üldine põhimõte jääb ikka samaks: ravimite väljastamine peab toimuma koos nõustamisega,” rõhutas Raudsepp.

Toidupoodi ka?

Kui peagi saab ravimeid internetist osta, kas tulevikus jõuavad need poodidesse-bensiinijaamadesse?

“Mina ei ole käsimüügiravimite poodidesse-bensiinijaamadesse lubamise tulihingeline pooldaja,” sõnas endine sotsiaalminister Maripuu. “Rahvusvahelistes uuringutes on tõendatud ravimimürgistuste sagenemine sellisel juhul, pealegi on apteegiteenus Eestis küllalt hästi kättesaadav ja ravimite kaugmüügi võimaldamine vähendab vajadust saada ravim kätte kauplusest.”

Kristin Raudsepp, Ravimiameti peadirektor

“Kindlasti aitaks internetimüük suurematest keskustest kaugemal elavatel või liikumisprobleemidega inimestel parandada ravimite kättesaadavust. Samuti saaks digiretsepti lahendus loogilise jätku: peale arsti juures käigu jääks ära apteegis käimine.

Suuremate riskidena näen kogu süsteemi raskesti kontrollitavust ja probleeme patsientide nõustamisel. Internetis toimuvaid kuritarvitusi on raske avastada ning tõkestada.”

Maret Maripuu, Riigikogu liige

“Ajal, kui nii mõnigi maa-apteek on uksed sulgenud, annab internetiapteegi loomise võimaldamine maainimestele jätkuva juurdepääsu apteegiteenusele.

Juba olemasolev apteek, millel on kõik nõutavad tingimused, saab juurde võimaluse patsiendiga suhtlemiseks internetikeskkonna kaudu.

Usun, et see annab maa-apteegile pigem võimaluse oma tegevust laiendada.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles