Volikogu esimees jätab lahkumispeo pidamata

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavolikogu esimehe Ahti Kõo saadetud kutse volikogu praeguse koosseisu viimase istungi järgsele peole.
Pärnu linnavolikogu esimehe Ahti Kõo saadetud kutse volikogu praeguse koosseisu viimase istungi järgsele peole. Foto: Repro/Pärnu Postimees

Pärnu linnavolikogu esimees Ahti Kõo otsustas volikogu viimase istungi järgse peo ära jätta, sest tema isiklikus stiilis kutsest sai opositsiooni pilkeobjekt.


Pärnu poliitikutel on tavaks kord või paar aastas volikogu istungi järel koguneda, et vabamas õhkkonnas mõtteid vahetada. Linnalegendina meenutatakse pidu, kus üks volikogu liikmeid vaidlushoos pussnoa lauda lõi ja tema vastasistuja nägu seepeale lubivalgeks tõmbus.



Kutse vorm oli ebaharilik

Kõo tahtis tähistada 2005. aasta sügisel valitud Pärnu linnavolikogu koosseisu viimast istungit ning saatis selleks volikogu ja linnavalitsuse liikmetele kutse. Söödud-joodud oleks oma raha eest, igaühel paluti 100 krooni kaasa võtta.



Kuna alati on kutsuja probleemi ees, et ta pidu ette valmistades ei tea, kui mitme inimesega arvestada, otsustas Kõo kasutada isiklikku, vastama provotseerivat stiili. Tegemist polnud ju ametliku kutse, vaid kolleegidele mõeldud kirjaga, kes üksteist ammu tunnevad.



“Enne mind on näiteks Väino Linde tekstid olnud isiklikud ja lõbusamad, teised volikogu esimehed on rohkem ametlikud olnud,” lausus Kõo.



Kutse stiil tekitas Kõosse halvustavalt suhtuvates volikogu liikmetes elevust. “Austatud kutsutud. Mulle ei ole elus nilbemat ettepanekut tehtud. Ma ei lähe Ahtiga kohtuma ega soovita seda ühelgi teisel endast lugupidaval inimesel teha. Las ta jääbki sinna pikisilmi ootama,” kirjutas Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Mart Alliku vastuseks.



Alliku erakonnakaaslase Raul Sarandi sõnutsi peegeldub Alliku vastuses sarkasm. “Selline ülepingutatult familiaarne stiil ei ole volikogu esimehele kohane. Kui see kutse oli nali, siis oli ta halb nali,” rääkis ta.



Sarandi hinnangul võib ametkonnasiseselt loomulikult kirjutada veidi lõbusamas vormis, kuid vorm on taktitunde küsimus. “Nii võib kirjutada, aga selline liigne läägus näitab hetkeemotsiooni,” lausus ta.



Sarandi tunnistas, et talle on ebameeldiv, kui pärast teravaid vaidlusi tõsiste küsimuste üle saabub kutse, kus ülevoolavalt kutsutakse ühist õhtut veetma.



Volinike suhted on pingelised

Samuti IRLi kuuluv linnavalitsuse protokolli-, välis- ja avalike suhete teenistuse juhataja Ela Tomson ütles, et temal pole midagi isiklike pöördumiste vastu. “See polnud ametlik suhtlemine, vaid suhtlemine töökaaslastega. Kõigis töökollektiivides saadetakse kutseid ja tehakse nalja,” kõneles ta.



“See on stiiliküsimus. Ühele meeldib, teisele mitte,” iseloomustas Tomson Kõo kutset. “Inimesed väljendavad end erinevalt. Rahulikum inimene vastab, et ta ei tule, teine saadab teravama vastuse.”


Kutse ümber puhkenud diskussioonist häiritud Kõo otsustas peo ära jätta. “Valimiste-eelset vihkamist on uskumatult palju ja mine tea, millega pidu võib lõppeda,” ütles ta.



Kõo rääkis, et talle jääb eluks ajaks meelde, kuidas üks Mart Alliku erakonnakaaslastest teda näägutas, sest ta söandas jõulueelset istungit alustada 15minutise kellade ansambli kontserdiga.



Samuti meenutas Kõo aastatetagust juhtumit, kuidas teine isamaaliitlane, olles eelmisel peoõhtul tublisti söönud-joonud, tuli järgmisel hommikul kell kaheksa volikogu kantseleisse aru pärima, kelle raha eest teda söödeti ja joodeti.



Nimetuks jääda sooviva linnaametniku hinnangul pole volikogu liikmete vahelised suhted kunagi olnud nii halvad kui praeguse koosseisu ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles