Nädalavahetuse rahulik ilm soodustas lindude rännet

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roohabekat vaadeldi Kabli linnujaamas esmakordselt 20 aastat tagasi,  tänapäeval on see lind Kablis tavaline läbirändur.
Roohabekat vaadeldi Kabli linnujaamas esmakordselt 20 aastat tagasi, tänapäeval on see lind Kablis tavaline läbirändur. Foto: Agu Leivits

Sügise madalrõhkkondaderohke ilmastik on mõjutanud lindude rände kulgemist ja  rõgastusarvud on olnud tagasihoidlikud, kuid möödunud nädalavahetusel sai Kabli linnujaamas lindude rõngastamine hoo sisse.


„Kabli linnujaamas on selle sügise päevased rõngastusarvud olnud siiani üpris tagasihoidlikud ja sama on kuulda olnud teistest Läänemere ümbruse linnujaamadest,“ kirjutab keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni looduskaitse juhtivspetsialist Agu Leivits Kabli linnujaama veebilehel.



Selle nädalavahetuse rahulik ilm oli rändlindudele rändeks sobiv ja nii sai laupäeva-pühapäeva jooksul Kabli linnujaamas rõnga jalga üle poole tuhande sulelise.



Nädalavahetuse linnujaamas abiks olnud vabatahtlikud vaatlejad ja rõngastajad loendasid laupäeval ja pühapäeval vastavalt 7500 ja 10 000 päevasel ajal läbirändavat lindu, mis on küll paljude aastate parimate rändepäevadega võrreldes tagasihoidlikud.



Arvukaimad rändajad olid nädalavahetusel hallrästad, keda loendati nädalavahetuse jooksul üle lendamas üle viie ja poole tuhande isendi. Rändel oli rasvatihased, keda loendati kokku 1200 isendit ja kellest veerandi jagu sattus linnumõrda ning sai jalga rõnga.  



Eesti arvukaimat linnuliiki metsvinti oli rändel vaid tuhatkond. Leivitsa sõnutsi väärib vintlastest tähelepanu rändel kohatud sadakond urvalindu - selle aasta esimesed Kablis.



Üsna arvukalt oli rändel roohabekaid (150 isendit, kellest 40 tabati ja rõngastati), keda Kabli linnujaamas vaadeldi esimest korda 20 aastat tagasi ja kes tänapäeval on Kablis tavaline läbirändur.



Nädalavahetuse selged ja nõrga tuulega ööd olid soodsad ööränduritele - pea kogu öö oli kuulda läbirändavate musträstaste häälitsusi ja rändeks ebasoodsate ilmastikuolude tõttu rannikumännikutesse kogunenud pöialpoiste hordid said teha oma tavapärased öised rändehüpped talvitusalade poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles