Protestiaktsioon Toompeal ajab põllumehed kahte leeri

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toompea loss.
Toompea loss. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti põllumeeste keskliit ja Eesti põllumajandus-kaubanduskoda kutsuvad põllumehi homme algusega kell 13 Toompeale protestima, Eestimaa talupidajate keskliit soovitab sellest algatusest aga mitte tuld võtta.


Samal ajal on protestiaktsiooni korraldava põllumeeste keskliidu liikmete seaski palju talupidajaid.



Pärnumaalt protestile minekut korraldav Pärnumaa põllumajandustootjate liidu juhatuse liige ja rahvaliitlane Uno Annus nentis eile, et tal on minejate nimekirjas juba poolsada nime, kelle seas nii suurtootjaid kui kohaliku taluliidu liikmeid. Et talupidajate keskliit asus eile meeleavalduse vastu töötama, polnud ta kindel, kui palju inimesi tal täna hommikuks nimekirjas järel on.



Protestimeeleavaldusega soovitakse teavitada üldsust, valitsust ja riigikogu taasiseseisvumisaegsest sügavamast kriisist põllumajanduses ning kutsutakse riigikogulasi toetama riigieelarve muudatusettepanekuid otsetoetuste osas teiste euroliidu riikide eeskujul põllumajandustootmise jätkamiseks vajalikus mahus.



Põllumehi on lubanud sõnavõttudega toetada Edgar Savisaar, Karel Rüütli ja Ivari Padar ning aktsiooni toetavad nii Keskerakond, Rahvaliit kui sotsid.



Annus lausus, et praeguses olukorras on lüpsilehmade arv riigis vähenemas tohutu kiirusega, 600 võrra kuus, ja langenud alla saja tuhande ehk vähemasti seitsmekümnendaist aastaist, millest alates tema mäletab, madalaimale tasemele.



Eestimaa talupidajate keskliidu juht Arvo Veidenberg teatas eile, et keskliit ei toeta põllumeeste meeleavaldust Toompeal ajal, kui riigikogu arutab opositsiooni muudatusettepanekuid riigieelarve küsimustes.



"Leiame, et eelarve kujunemine peab tuginema osaliste dialoogil, ja me ei pea õigeks jätkuvate demonstratsioonide jada Toompeal. Taluliit pole poliitiline organisatsioon ega soovi seetõttu sekkuda erakondade poliitilisse debatti," põhjendas Veidenberg.



Veidenberg sõnas, et kuigi läinud aasta oli põllumajandusele erakordselt raske, sest toodangu hinnad ja sellega koos talupidajate sissetulekud langesid dramaatiliselt, ei tohiks oma nõudmistega liiga kaugele minna.



"Oleme teadlikud, et ühiskonnas on talunikega võrreldes sotsiaalselt ja majanduslikult palju vähem kaitstud rühmi. Olgem siis solidaarsed kogu ühiskonnaga ja peame masule vastu üheskoos. Ka euro, mille nimel valitsus pingutab, teenib kõikide ühiskonnaliikmete huve," edastas talunike keskliit oma seisukoha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles