Pärnu tänavaremondi eest tuli pistist maksta

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomeenutus Enno Tammekivist Pärnu rannapromenaadi ehitusel. Selle objekti valmimise järel “toetas” ehitaja linnaametnikku aurusauna, WC-poti ja valamutega.
Fotomeenutus Enno Tammekivist Pärnu rannapromenaadi ehitusel. Selle objekti valmimise järel “toetas” ehitaja linnaametnikku aurusauna, WC-poti ja valamutega. Foto: Urmas Luik

“Pärnus on mingid värgid. Ega Ennol muret ole,” arutasid kaks pistiseandjat 2007. aasta sügisel, kui Pärnu Postimees kirjutas linnaametnike kuritarvitustest. Mehed ei teadnud, et kapo kuulab nende telefone pealt.


Seekord lehes veel Pärnu linnavalitsuse tollasest ehitusteenistuse juhatajast Enno Tammekivist juttu ei olnud. Aga põnev on jälgida, kuidas pistiseandjad arutlevad volikogu liikme A võimaliku huvide konflikti ümber ja hiljem selgitab Tammekivi ühele neist, et linnaametnik K on linna masinatega oma firmas tööd teinud.



Ametnik ehitas maja üles


Kaitsepolitsei alustas Tammekivi tegevuse uurimiseks kriminaalmenetlust 2007. aasta 2. oktoobril. Kaks päeva hiljem hakati pealt kuulama asjaosaliste telefone, nelja kuu pärast peeti linnaametnik 12 tunniks kinni ja otsiti tema kabinet enne tööpäeva lõppu läbi. 2008. aasta veebruari alguses lahkus Tammekivi töölt ja Reformierakonnast, tuues ettekäändeks kehva tervise.



Seni teatakse, et kunagine linnavalitsuse ehitusteenistuse juhataja võttis aastatel 2006-2007 Teede Tehnokeskuse töötajatelt pistist ning sai vastutasuks ehitusmaterjale ja sanitaarseadmeid. Tegelikult ehitas Tammekivi endale terve maja üles, võttes pistist nelja firma töötajatelt. Prokurör Elle Keeman on pistiseandjaid, kellest enamik on juba prokuratuurist rahalised kohustused kätte saanud, nimetanud pigem Tammekivi soovide täitjaks.



Pärnu rannapromenaadi ehitustööd, Rüütli tänava rekonstrueerimine, Lennuvälja tee remont, igakevadine tänavaaukude lappimine, Riia maantee rekonstrueerimise omanikujärelevalve ja paljud muud objektid – nende kõigi eest anti pistist.



Rannapromenaadi eest aurusaun


Rannapromenaadi ehitustööde vastuvõtmise ajal pöördus Tammekivi ehitajate poole sooviga saada sanitaarseadmeid ning talle toodi 30 505 krooni eest kauplusest aurusaun, WC-pott, valamud. Seda kõike rannapromenaadi eduka valmimise ja probleemideta koostöö eest, nagu kohtuotsuses seisab.



Rüütli tänava rekonstrueerimise ning Lennuvälja tee, Lina ja Ploomi tänava parandamise ajal küsis Tammekivi ehitusmaterjale oma palkmaja vundamendi tegemiseks. Ta sai need koos materjalide veo ja kopplaaduri kasutamise võimalusega (kokku 66 507 krooni väärtuses), et firma ja linnavalitsuse vaheline asjaajamine oleks sujuvam ning ehitusteenistuse juhataja esitaks edaspidigi firmale tellimusi Pärnu tänavate remonttööde tegemisel.



Jannseni ja Rääma tänava, Riia maantee ja Tammiste tee pindamise, Kitse, Vahe, Õuna, Vilja ja Kuu tänava tolmuvaba katte ehitamise ning kevadise augulappimise hind oli 293 208 krooni väärtuses palkmaja osamakse tasumine ning Tulikivi kamina ja küttetenni ostmine.



Promenaadi ehitusjärelevalve eest toodi Tammekivile 81 395, Riia maantee rekonstrueerimise ehitusjärelevalve eest 81 875 ning Vana-Pärnu ja ranna rajooni tänavate ehitusjärelevalve eest 50 932 väärtuses ehitusmaterjale.



Pistisevõtja küsis allahindlust


Kokku võttis Tammekivi kuuel korral pistist 604 695 krooni, ehitades selle arvelt Reiu külas endale maja. Nüüd on maja arestitud ja ootab müümist, sest kuritegelik tulu kuulub konfiskeerimisele.



Halenaljaka seigana on kaitsepolitseinikud pealt kuulanud vestlusi, kus Tammekivi on ajakirja vahelt leidnud ehitusmaterjalide ostmise sooduskupongi ja soovitab pistiseandjatel seda kasutada. Pistiseandjad kiruvad teda seljataga, sest nii peavad nad rohkem maksma, samal ajal aga leiavad võimalusi Tammekivi alttõmbamiseks, sest tegelikult õnnestub neil ehitusmaterjale veel odavamalt muretseda.



Pärnu maakohus karistas Enno Tammekivi kolmeaastase tingimisi vangistusega, mis pööratakse täitmisele siis, kui ta kolme aasta jooksul sooritab uue tahtliku kuriteo. Pärnu linnavalitsus ei ole tema vastu kahjunõuet esitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles