Eakate festivalil tunnustati pärnakaidki

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla vanakooli keskus.
Raeküla vanakooli keskus. Foto: Urmas Luik

Tänasel rahvusvahelisel eakate päeval tunnustati Tallinnas Salme kultuurikeskuses alanud eakate festivalil neid, kes on aidanud kaasa eakate elu paremaks muutmisele. Teiste seas leidsid tunnustust sotsiaalse ettevõtte kategoorias MTÜ Pärnu Horisont, kes toimetab Pärnus eakatele sooja toitu koju, ja seltsielu kategoorias Pärnu Raeküla Vanakooli keskus.

Tähelepanuväärivamateks preemiasaajateks olid konkursil „Aastad täis sära ja väärikust“ ajakirjanik Andrei Hvostov kui sotsiaalse närviga autor ja elutöö kategoorias tunnustuse pälvinud 90aastane kunstnik Silvia Hanson.

Kokku tunnustas žürii ühtteist konkursile laekunud ettepanekut, persooni või ettevõtmist.

Tänavune Karuohaka tiitel läks üksmeelselt Eesti riigis omastehoolduse valdkonna eest vastutajale – sotsiaalministeeriumile minister Taavi Rõivase isikus.

„Omastehooldus on teema, mis „avastati“ suure šokiga, millest kõik juba mitu aastat räägivad, aga mis tegelikult vaksavõrdki edasi pole nihkunud. Peatselt saab aasta sellest, kui omastehooldus oli tähtsa riikliku küsimusena arutlusel isegi riigikogu suures saalis. See on teema, mille lahendustest sõltub iga päev minimaalselt 200 000 omakseid hooldava Eesti inimese – ja nende hoolealuste – elukvaliteet. Samuti sõltub omastehoolduses toimuvast vähemalt saja tuhande spetsialisti – sotsiaaltöötaja, meediku, rehabilitaatori, pedagoogi – tööelu kvaliteet. Ja ometi … pole ei sotsiaalministeerium, valitsus ega parlament suutnud astuda veel ühtki otsustavat sammu, et probleemid lahenema hakkaksid,“ ütles konkursi žürii esimees Eha Topolev. „Jätame  ministri otsustada, kas jagada seda okkalist „au“ oma mitmesajaliikmelise ametnikeperega või kolleegist rahandusministriga või anda ohakas edasi hoopis vabariigi valitsuse täiskoosseisule.“

Salme kultuurikeskuses kaks päeva kestev eakate festival tõi kokku eakaid kõikjalt Eestist. Neljandat aastat toimuva festivali eesmärk on väärtustada eakate rolli ühiskonnas, näidata aktiivse ja tervisliku eluviisi võimalusi ning pakkuda kohtumis- ja suhtlemisvõimalust.

Festivali korraldaja on MTÜ Inkotuba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles