Õpilasliit kutsub üles eksameid vabalt valima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilased peavad 20. jaanuariks teatama kooli juhtkonnale õppeained, milles nad soovivad sellel õppeaastal riigi- ja koolieksameid sooritada.
Õpilased peavad 20. jaanuariks teatama kooli juhtkonnale õppeained, milles nad soovivad sellel õppeaastal riigi- ja koolieksameid sooritada. Foto: Ants Liigus

Läheneva riigieksamite kinnitamise päeva puhul rõhutab Eesti õpilasesinduste liit (EÕEL), et abituriendid peavad tegema eksamiteks teadliku valiku ja arvestama oma oskuste, teadmiste ja edasiõppimise plaanidega, sel puhul on tähtis kooli igakülgne toetus.


“Riigieksamitel on praeguses Eesti haridussüsteemis määrav roll õpilaste edasistes valikutes,” tõdes EÕEL esimees Sille Lukk. “Mistap on oluline, et õppijad teeksid kooli ja vanemate toetusel teadliku ja iseseisva valiku.”



EÕEL peab taunimisväärseks aeg-ajalt koolides toimuvat eksamite pealesurumist ja õpilasele ühe või teise riigieksami keelamist. Seaduse järgi otsustab õpilane, millised eksamid ta teeb.



”Peame oluliseks õpetajate ja õpilaste koostööd eksamite valikul, ent kutsume koole üles hoiduma avaldamast õpilastele survet,” sõnas Lukk. Tihti põhjendavad koolid sellist tegevust asjaoluga, et vastavates ainetes tehtavate eksamite tulemused mõjutavad kooli positsiooni riigieksamite pingereas, ent EÕELi hinnangul on see kooli maine kaitsmine õpilaste õiguste ja õpetamise kvaliteedi arvelt.



EÕEL palub kõikidel õppuritel kirjutada meilil escu@escu.ee, kui neid on survestatud valima või loobuma mõnest eksamist. Õpilasele on oluline teada, et kui koolist abi ei saa, on õigus kinnitada oma otsus ise riiklikus eksami- ja kvalifikatsioonikeskuses.



Haridus- ja teadusministri määrusega peavad gümnaasiumide ja kutseõppeasutuste õpilased ning eksternid 20. jaanuariks teatama kooli juhtkonnale õppeained, milles nad soovivad sellel õppeaastal riigi- ja koolieksameid sooritada.



Koolid täidavad õpilaste valiku alusel registreerimislehed ning edastavad andmed riiklikule eksami- ja kvalifikatsioonikeskusele 30. jaanuariks.



EÕEL on vabatahtlik demokraatlik ühendus, mis ühendab Eesti üld-, kutse- ja erihariduskoolide õpilasesindusi. (PP)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles