Piia Karro: “Lauluaias 2010” kutsub mudilasi laulma

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla Vanakooli seltsi arendusspetsialist Piia Karro.
Raeküla Vanakooli seltsi arendusspetsialist Piia Karro. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu Raeküla Vanakooli keskus korraldab juba kolmandat aastat Pärnumaa koolieelikute lauluvõistlust „Lauluaias“.


Kahel eelmisel aastal on konkursil osalenud ligemale 150 mudilast kogu Pärnumaalt.



Raeküla Vanakooli seltsi arendusspetsialist Piia Karro, kuidas on võistulaulukonkurss “Lauluaias” vastu võetud ja milline on olnud tagasiside?


Ettevõtmise algataja oli lauluõpetaja Margrit Kits, kes oma laulustuudioga tegutses kaks aastat meie keskuses. Nüüd töötab stuudio juba mujal, kuid kuna idee sündis meie keskuses, jätkasime eelmisel aastal mudilastele konkursi korraldamisega.



Nii laste juhendajad kui vanemad on ettevõtmise rõõmuga vastu võtnud. Ilus aeg, kevad saabumas … Millal siis veel lasta laulul kõlada, kui mitte kevadel?



Kui esimesel konkursil osalesid peaasjalikult mudilased Pärnu linnast ja selle lähiümbrusest, siis teisel aastal tuli lapsi võistlusele maakonna lasteasutustestki. Ja mis peamine: nad jõudsid lõppkontserdilegi.



Kui tõsine võistlus see on? Pärnu laste laulukonkursil loobuti pisikeste rittapanekust, et lastel ei tekiks stressi ja pettumustunnet.


Isiklikult arvan, et lastel ei tekigi stressi. Tundub, et stressavad lapsevanemad ja võib-olla veidi juhendajadki. Järjekorda lapsi pannakse, aga ainult lõppvõistlusele pääsenuid.



Oleme korraldanud nii, et tänukirja ja kingituse saavad juba eelvoorudes osalejad. Siis ei pane mudilased ise teinekord tähelegi, et nad lõppvooru ei pääsenud. Ja ega see võistlusmoment olegi ju nii oluline.



Tähtsaim on, et lapsed saavad esinemiskogemuse. Et järgmistel, nii maakonna kui üleriigilistel konkurssidel tunneksid nad end kui kalad vees.



Kui palju on teil lapsi võistulaulmisele kirja pandud?


Esimesel aastal osales konkursil 64 mudilast ja eelmisel aastal 77. Loodame tänavugi huvilisi 60-70.



Kui seni on põhiliselt esindatud lasteaia-, huvikoolide ja kodused lapsed, siis soovime, et senisest suuremat huvi näitaksid ettevõtmise vastu rahva- ja kultuurimajade huviringides harjutavate laste juhendajad.



Millal eelvoorud ja lõppkontsert aset leiavad?


Kontserdi eelvoorud on jüripäeval, 23. aprillil ja 24. aprillil. Lõppkontserdi korraldame traditsiooniliselt 1. mai keskpäeval. Täpsem info on meie kodulehel www.raekylavanakool.ee.



Huvilised võivad saali mudilaste laulmist kuulama tulla nii eelvoorudes kui lõppkontserdil. Tuleks arvestada, et eelvoorud kipuvad olema pikad, ent sellele vaatamata on laste etteasted kuulamist ja vaatamist väärt.



Millega tänavu üllatate? Mis on teistmoodi kui varasematel võistulaulmistel?


Kahe- kuni seitsmeaastaste laste kõrval anname võimaluse üles astuda mudilasansamblitel. Idee sai alguse sellest, et meie poole pöördus väikese probleemiga mitu juhendajat ja lapsevanemat.



Nimelt võisid solistid oma etteastesse kaasata saateansambli, see omakorda tekitas veidi ebavõrdsust. Osa esinejatest tundis end veidi paremini kui ülejäänud. Niisiis esinevadki tänavu eraldi just nimelt mudilasansamblid.



Ja kõigil ettevõtetel on võimalus üritust toetada ja välja käia auhindu, millega meie väikseid soliste üllatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles