Ühing kutsub üles raamatuid kinkima

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatukogusse võib väärt teoseid viia kas või virna viisi, aga enne oleks tark uurida, millisest lektüürist kõige rohkem puudust tuntakse.
Raamatukogusse võib väärt teoseid viia kas või virna viisi, aga enne oleks tark uurida, millisest lektüürist kõige rohkem puudust tuntakse. Foto: Urmas Luik

Eesti raamatukoguhoidjate ühing kutsub lugemisaastal inimesi üles kinkima oma kodukandi raamatukogule üht äsjailmunud raamatut, sest lugemispankade majanduslik olukord pole kiita.


Ühingu teatel on raamatukogude külastatavus ja lugemishuvi Eestis tõusuteel, kuid riigi toetus kogude täiendamiseks on ligi veerandi võrra vähenenud ja enamik omavalitsusi pole suutnud oma osalust trükiste ostmiseks suurendada.



Tänuväärne algatus


Pärnu keskraamatukogu direktori Saima Andla sõnul on ühingu üleskutse tervitatav, kuid Pärnu raamatukogudes pole koostatud kirjanduse loetelu, millest raamatukogu puudust tunneb. „See üleskutse on pigem väiksematele oluline,“ leidis Andla.



Sellest hoolimata võtab keskraamatukogu inimeste pakutavad teosed vastu, ehkki uudiskirjandust pole keegi veel kingiks toonud. Küll viiakse raamatukokku vanemaid raamatuid, mis leiavad omale uue koha laenutusosakonnas või raamatukärul, kust igaühel on võimalik meelepärane teos tasuta koju toimetada.



Ometi rõhutas direktor, et enne raamatute kaenlasse haaramist tasuks raamatukogust küsida, millist kirjandust nad vajavad. Vastata oskavad sellele laenutusosakonna töötajadki.



Suuremaid raamatukoguseid võtab keskraamatukogu vastu rahvusvaheliste hansapäevade eel, sest siis plaanitakse korraldada järjekordne raamatuvahetuslaat.



Kirjanikud aitavad


Häädemeeste raamatukogu juhataja Leili Tali kinnitas, et raamatukogul on vahendeid uute raamatute soetamiseks varasemast kasinamalt.



Häädemeeste raamatukogul pole tänavuseks aastaks lepinguid uue kirjanduse soetamiseks veel sõlmitud, kuid Tali loodab, et valla abiga saab see probleem lahendatud.



„Praegu ilmuv raamat oleks tänuväärne kingitus,“ ütles Tali, kinnitades, et ühingu üleskutse peale pole raamatukogule teoseid toodud, kuid annetajaid on olnud varemgi.



Näitena tõi ta lugeja, kes kinkis eelmise aasta lõpus Elle Kulli elulooraamatu, mida omavahenditest soetada polnud võimalik. Kirjanik Viktor Pallo annetas oma teose „Silmakivi“ eksemplarid.



Tali nõustus kolleegiga Pärnu keskraamatukogust, et raamatute annetamiseks tuleks enne koguga ühendust võtta või saata teoste nimekiri, sest osa perioode on raamatukogus lektüüriga väga hästi kaetud ja lisa võtta pole võimalik.



Pärnu keskraamatukogul ja linna haruraamatukogudel oli mullu 16 643 lugejat, mida on paari tuhande võrra rohkem kui aasta varem.



Raamatulaenutusi tehti pea pool miljonit.



Leili Tali kinnitusel on lugejate hulga kasvu märgata Häädemeestelgi, sest raamatud on kallid ja isegi ajalehti käiakse varasemast rohkem sirvimas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles