RMK manitseb Soomaal kanuutajaid ettevaatusele

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Viies aastaaeg" meelitab Soomaale palju kanuumatkajaid.
"Viies aastaaeg" meelitab Soomaale palju kanuumatkajaid. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Seoses Soomaale saabunud "viienda aastaaja" ja eile aset leidnud õnneliku lõpuga õnnetusega palub riigimetsa majandamise keskus (RMK) kõigil külastajatel enne matka alustamist Soomaa rahvuspargis tutvuda põhjalikult nii tee- kui veeoludega.


Vaatamata soojadele ilmadele ja kõrgele veeseisule, on Soomaa rahvusparki läbivad Raudna, Halliste ja Lemmjõgi jätkuvalt osaliselt jääkatte all, mis muudab kanuudega liiklemise jõgedel keeruliseks, eeldades varasemat kanuusõidu  kogemust.



“Juhul, kui kasutatakse matkakorraldajate teenuseid, palume veenduda selles, et tegemist on litsentsitud ettevõttega, kellel on varasem kogemus Soomaal matkade korraldamisel,” toonitas Soomaa rahvuspargi külastusjuht Rait Parts. Infot selliste ettevõtete kohta leiab rahvuspargi kodulehelt www.soomaa.ee.



Soomaal juhtus eile õhtupoolikul õnnetus, kus matkajate kogenematuse tõttu läks ümber kanuu kolme inimesega. Sündmuskohale kutsuti kiirabi ja päästeamet, kanuust vette kukkunud inimestest kaks said teise kanuu peale ja kolmanda aitasid veest välja päästjad.



RMK palub kõigil Soomaale suundujatel arvestada peale kõrge veeseisu kevadisest pinnase sulamisest tulenevat maanteede olukorda.



“Soomaa rahvusparki läbivad kruusateed on sula ja tõusuvee koosmõjul muutunud halvasti läbitavaks, sellest tulenevalt palume kõigil sõidukiomanikel käituda mõistlikult ja teisi liiklejaid ning teeolusid arvestavalt,” sõnas Parts. “Palume hoiduda

offroad

sõidukite kasutamisest üleujutatud teelõikude läbimiseks, sest see rikub oluliselt pinnast.”



Soomaa rahvuspark on loodud suurte rabade, lamminiitude, metsade ja kultuuripärandi kaitseks Vahe-Eesti edelaosas. 390 km² suurune Soomaa rahvuspark paikneb Pärnu ja Viljandi maakonna piiril ulatuslikul aktiivsest inimtegevusest puutumatul alal.



Elu Soomaal sõltub ilmastikust rohkem kui kusagil mujal Eestis. Sakala kõrgustikult alla tulvavat kevadist suurvett ei suuda Soomaa jõed korraga mahutada. Nii valgub vesi luhtadele ja metsadesse ning ujutab üle teed, katkestades ühenduse välisilmaga.



Maksimaalse üleujutuse korral moodustub

ca

175 km² suurune veeväli, mille laius ulatub kohati 7-8 kilomeetrini. Üleujutust on Soomaa elanikud nimetatud viiendaks aastaajaks, sest see kordub Soomaal peaaegu igal aastal.



RMK on Soomaa rahvuspargi külastuskorraldaja alates 2009. aasta veebruarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles