Kalurid ehitavad omale külmhoone

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räimed.
Räimed. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Audru vallavalitsus väljastas ehitusloa kalureid koondavale Eesti kalapüügiühistule külmhoone ehitamiseks Audru valda Lemmetsa külla spoonitehase kõrvale.


Ühistu juhataja Mart Undresk lausus, et ehitus algab lähinädalail ning valmib aasta lõpus, töökohti on seal 15 inimesele. Euroopa kalandusfond toetab investeeringut 45 miljoni krooniga, külmhoone kogumaksumus on 70 miljonit krooni.



“Meil on plaanis ehitada üpris suur külmhoone, mille hoiustamise maht on 2000 tonni ja mis suudab päevas külmutada 200 tonni kilu-räime,” selgitas Undresk. “Pärnu ja Audru valisime sellepärast, et olla lähedal Pärnu rannakalurite püütavale kalale, kuna Pärnu lahe rannakalurid on meie tootjaorganisatsiooni liikmed ja huvitatud sellest, et neil oleks võimalus töödelda omapüütud kala.”



Kuna kalapüük on hooajaline, võimaldab külmhoone kalureil saada kala eest senisest paremat hinda, samuti rõhuda rohkem kvaliteedile. “Ennekõike panustame sellele, et meie külmhoone on oluliselt efektiivsem kui siiamaani Eestis püsti pandud külmhooned,” rääkis Undresk.



Eestis on kokku kolm kalureid koondavat tootjarühma. Ülejäänud kaks, Eesti traalpüügi ühistu ja Eesti kutseliste kalurite ühistu, ehitavad omale Euroopa kalandusfondi toel külmhoone, üks Paldiskisse ja teine Haapsallu. Eesmärk on parandada kalurite olukorda ja turul toimetulekut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles